Eurogamer.se

Recension: Need for Speed: Most Wanted (PlayStation Vita)

Bärbar bilaction

Need for Speed: Most Wanted till PS Vita representerar på många sätt det jag önskat mig sedan konsolen utannonserades. Då pratade Sony om att leverera samma upplevelse i bärbart format som till stationära konsoler, men vi kan nog alla vara överens om att det inte riktigt blivit så. Men i och med Most Wanted till Vita blir det äntligen ändring på detta. Utvecklarna Criterion har nämligen gjort ett riktigt hästjobb med att se till att Vita-versionen i mångt och mycket är exakt samma spel som sina stationära syskon. Och det mest imponerande är att de faktiskt har lyckats nästintill perfekt.

Vita-versionen av Most Wanted innehåller nämligen exakt samma stad som de andra versionerna. Varenda gata, tävling och fartkamera i Fairhaven finns med i spelet och det är rent häpnadsväckande att Criterion lyckats klämma in allting på drygt 2,5 GB. När jag startar spelet vet jag direkt vart jag ska bege mig för att hitta mina favoritbilar och jag vet var det finns bra gömställen när jag vill bli av med polisen.

Grafiken har givetvis fått stryka på foten till viss del, men inte alls så mycket som jag förväntade mig.

Grafiken har givetvis fått stryka på foten till viss del, men inte alls så mycket som jag förväntade mig. Most Wanted till Vita är nämligen riktigt snyggt och även om en del grafiska detaljer saknas ser det bra ut.

Tyvärr har övergången till bärbart spel inte gått helt smärtfritt. Detta märks som tydligast när jag åker runt på gatorna i Fairhaven. I PS3-versionen är gatorna i princip sprängfyllda med trafikanter, men så är det inte i Vita-versionen. På grund av de tekniska begränsningarna kan spelet inte generera lika många datorkontrollerade bilister och som en följd av detta känns vägarna ofta spöklikt tomma. Detta är dock inte enbart något negativt, då risken att jag förlorar en överlägsen ledning i ett lopp på grund av en förare som inte tar hänsyn till högerregeln är betydligt mindre i Vita-versionen.

Skillnaden mot stationära konsoler är väldigt liten

Även i flerspelarläget märks det att vissa nedskärningar har gjorts, främst då det inte finns stöd för lika många spelare samtidigt. Detta kompenseras till viss del då Most Wanted Vita innehåller ett par exklusiva race som inte finns med i andra versioner.

De brister som finns i Vita-versionen av Need for Speed: Most Wanted vägs dock upp av en väldigt stor fördel. Du får nämligen i princip samma upplevelse som på en stationär konsol i din ficka. Du kan ta med dig spelet överallt och hoppa in för ett snabbt race eller två på bussen eller på lunchen. Om du dessutom äger spelet till PlayStation 3 kan du synkronisera dina fartpoäng mellan enheterna.

Need for Speed: Most Wanted till PS Vita är alltså i stort sett exakt samma spel som till PlayStation 3, på gott och ont. De problem jag hade med den versionen har inte ändrats här och bristen på trafik och spelare i flerspelarläget hjälper inte till. Samtidigt är det en rejäl bedrift att lyckas föra över spelet till en bärbar konsol där så lite har gått förlorat i processen och tillsammans med det faktum att spelet nu är bärbart väger upp en hel del. PS3-versionen belönades med en sjua i betyg och jag ser ingen anledning att sänka det för Vita-versionen.

7 / 10

Recension: Need for Speed: Most Wanted (PlayStation Vita) David Wahlström Bärbar bilaction 2012-11-20T09:00:00+01:00 7 10

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!