Eurogamer.se

Eurogamers Guide: Esport för nybörjare

Vi laddar upp för Dreamhack Winter 2012

Elektronisk sport - visst låter det lite underligt? Att exempelvis försöka förklara för sin mor vad det innebär kan verka som ett mer eller mindre omöjligt uppdrag, men jag ska här försöka göra en så enkel och grundläggande genomgång att till och med hon förstår.

Elektronisk sport - från och med nu kallad esport - är i korta drag sportlika tävlingar i diverse elektroniska spel, både individuellt och i lag.

Företeelsen har sitt ursprung ganska långt bak i spelens historia. Det tävlades i organiserade former redan på det glada 80-talet, då var det diverse arkadspel i stil med Donkey Kong och Pac Man som gällde.

Sedan hände det något i mitten av 90-talet. Det blev allt vanligare att datorer och senare även konsoler kopplades samman i nätverk, givetvis inte bara för att spela - men det öppnade många nya dörrar även för spelbranschen.

"Nätverken blev en katalysator för spel som fokuserade på tävlingsmoment och tillväxten av både spel, spelare och åskådare har sedan dess varit mer eller mindre explosionsartad."

1

Det råder rena rockkonsertsstämmningen under många tävlingar inom esport; publiken står upp och skriker och lever sig in i matcherna.

Inom kort lanserades dessutom ett världsomslutande nätverk, kallat Internet, vilket alla kunde ansluta sig till och spela med och mot människor från hela klotet.

Nätverken blev en katalysator för spel som fokuserade på tävlingsmoment och tillväxten av både spel, spelare och åskådare har sedan dess varit mer eller mindre explosionsartad. För att sätta saker och ting i perspektiv satte Aftonbladet nytt tittarrekord när de sände Dreamhack Stockholm Invitational (en tävling i esport) förra året; tidigare rekordhållare var det kungliga bröllopet mellan Daniel Westling och prinsessan Viktoria.

Idag finns en hel hög med spel som helt eller delvis skapats för esport. Många av dem har miljontals aktiva spelare, organiserade seriesystem och tävlingar med hundratusentals kronor i prispotten.

Allt eftersom intresset ökar och tittarantalet på Internet hela tiden växer vaknar såklart också intresset från potentiella annonsörer och sponsorer, och när det finns ekonomi i en trend breddas såklart uppmärksamheten än mer.

2

Dreamhack och Inferno Online har själva gjort en lovande satsning de kallar för E-sportsSM.

Denna utveckling har ju en del likheter med traditionell sport, och plötsligt känns det kanske inte lika lustigt att ta ordet esport i sin mun.

Sverige ligger på sätt och vis i frontlinjen vad gäller fenomenet. Vi har exempelvis en av Europas, ja till och med världens, största tävlingar i Dreamhack som sätter igång nu på torsdag. Sveriges Television har ett eget esport-program och direktsänder från flera tävlingar - och sist men inte minst har vi framstående spelare i många av de aktuella spelen.

Kommentarer

Skapa ett konto

ELLER