Eurogamer.se

MoMA planerar spelutställning till nästa år

"Är tv-spel konst? Ja, det är de verkligen"

Det prestigfyllda Musem of Modern Art i New York håller just nu på att köpa in en samling spel till en kommande utställning. Det kanske en gång för alla kan bekräfta att spel inte bara är lättsinnig underhållning.

"Är tv-spel konst? Ja, det är de verkligen men de är också design, och det blir en designinriktning som vi väljer satsningen på den här världen. Spelen väljs ut som enastående exempel på interaktionsdesign - ett fält som MoMA redan utforskat och samlat i stor utsträckning och ett av de viktigaste och mest diskuterade uttryckssätten inom den samtida designen", skriver kuratorn Paola Antonelli på muséets hemsida.

Titlarna de samlat på sig är verkligen en blandat kompott, men det är helt klart att de är spel som lägger fokus på relationen mellan spelare och spel. Än så länge har de lyckats lägga beslag på 14 verk.

Där ryms alltifrån klassiker som Pac-Man och Tetris via sucéer som The Sims och Portal till rejält mycket smalare titlar som Dwarf Fortress och Passage.

De planerar på sikt att ha ett fyrtiotal titlar och alltifrån Snake och Super Mario Bros. till NetHack, Grim Fandango och svenska Minecraft finns på inköpslistan.

Eftersom digitala produkter är ganska känsliga i hur de kan användas ska muséet också köpa in hårdvara - gamla konsoler, dator och så vidare - och källkoden till spelen. Det är tänkt att allt de köper in ska kunna emuleras på nyare maskiner för att förhindra att de i framtiden försvinner i takt med teknikens frammarsch.

Det hela är tänkt att utmynna i en utställning som ska öppnas under nästa år. Den kommer att innehålla en blandning av spelhistoria, spelbara stycken ur titlarna, guidade turer och en hel del annat.

Portal är inte bara ett bra spel, utan även konst och design enligt MoMA.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!