Eurogamer.se

Eurogamer sammanfattar esporttävlingarna på Dreamhack

Vi får en pratstund med Akke från No Tidehunter

Så har det gått en dryg vecka sedan spektaklet på Elmia i Jönköping var i full gång. För mig som varit på Dreamhack till och från under åren finns det en extremt tydlig trend; esporten växer så det knakar.

I år har de största tävlingarna tvingats flytta från konserthallen och in i den toppmoderna Kinnarps Arena, till vardags hemmaplan för elithockeylaget HV71 - svenska mästare anno 2010. De största prissummorna låg på en kvarts miljon kronor och antalet representerade länder var närmare hundra till antalet.

Tävlingarna på Dreamhack kan utan vidare ses som en av Europas största tävlingar inom esport, och det var ett sant nöje att se att flera av våra svenska hopp gå hela vägen till hemmapublikens öronbedövande jubel.

De stora tävlingarna inleddes under fredagen med League of Legends, en final som tyvärr inte innehöll några svenska stjärnor. Istället blev det en ganska väntad favoritvinst signerad Fnatic.RC. Fnatic är ett stort esportssyndikat som ofta lockar över stjärnor från andra lag, och likheterna med övrig sport är ganska tydlig här; pengar snackar.

"Ur svensk synvinkel började dagen väldigt bra med att Dota 2-laget No Tidehunter lite oväntat lyckades krossa sitt motstånd i semifinalen."

1

På lördagen avlöste finalerna varandra och jag fick mer eller mindre springa fram och tillbaka och försöka komma ihåg att äta något under en session på drygt 12 timmar, något jag givetvis inte ångrar då det var en fantastiskt rolig upplevelse på alla sätt.

Ur svensk synvinkel började dagen väldigt bra med att Dota 2-laget No Tidehunter lite oväntat lyckades krossa sitt motstånd i semifinalen. Jag tog en pratstund med en av stjärnorna i laget; Akke från Göteborg.

Ni är ett precis nybildat lag som inte så många känner till här på Dreamhack, hur gick det till när ni bildades?

"Vi har bara spelat ihop i drygt tre veckor. Det var när mitt och Lodas tidigare lag splittrades, på grund av att några av våra spelare skulle flytta till Kina för att spela, som vi bestämde oss för att scouta runt och försöka få ihop ett nytt lag. Vi fastnade för S4 som vi tyckte var otroligt duktig på att spela mid, och han i sin tur ville ha med sig två av sina lagkamrater. Vi testade lite och det kändes otroligt bra direkt och nu är vi här."

"Många lag spelar väldigt bra innan och när de sedan kommer till tävlingen är alla så otroligt peppade och övertända och spelar under sin förmåga."

2

Envy från Kanada ser i mina ögon ut lite som en spelande coach där ni andra är fokuserade och han hela tiden tar besluten om hur ni ska spela, stämmer det?

"Det stämmer att han bestämmer nästan allt vi gör, vi andra kommer givetvis med synpunkter och hjälper till. Han är verkligen en strateg ända ut i fingerspetsarna; han antecknar allting både under och efter matchen för att analysera och har på så vis väldigt bra koll på de andra lagen och hur de brukar spela."

Det verkar funka minst sagt bra då ni som lite underdogs gick och vann er semifinal.

"Empire, som vi mötte i semifinalen, var säkert favorittippade - men det är alltid svårt att veta hur det ska gå just på LAN-tävlingar. Många lag spelar väldigt bra innan och när de sedan kommer till tävlingen är alla så otroligt peppade och övertända och spelar under sin förmåga. Vi hade ingen bra start på tävlingen, men nu ser det väldigt bra ut."

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!