Eurogamer.se

The Last of Us - intervju med Troy Baker och Ashley Johnson

"Jag har inget emot till exempel Marcus Fenix, jag är ett stort fan av spelserien, men han är inte riktigt människa."

Ett av de mest efterlängtade spelet som släpps under 2013 är Naughty Dogs The Last of Us. Postapokalyptisk äventyrsaction med berättelsen i fokus är vad vi har att vänta oss. Eurogamer fick en stund med de två skådespelare som gör rösterna till spelets huvudroller, Ellie och Joel.

1

Ashley Johnson

Troy Baker är röstskådespelare i första hand. Han har gjort hundratals olika roller under de dryga tjugo år som han varit aktiv. Hans karriär började som trettonåring då han gjorde röster till den amerikanska dubbningen av Dragon Ball Z. Inom spelvärlden har han gjort det mesta, med Arkham City (Two-Face, Robin) och Catherine (Vincent) som de senaste riktigt stora rollerna. Han tycker att den sargade Joel är en ovanlig karaktär.

"Jag har inget emot till exempel Marcus Fenix, jag är ett stort fan av spelserien, men han är inte riktigt människa. Han är en karikatyr och en ikon mer än en karaktär. Joel är ingen marinkårssoldat, ingen läkare eller hjälte. Han är bara en vanlig människa som inte har många psykologiska gränser kvar att passera. Mötet mellan honom och den betydligt yngre Ellie gör att han hittar tillbaka till sin mänsklighet", säger Troy.

"Trots att det bara skiljer sju år i verkliga år mellan de båda skådespelarna ska de spela något som får liknas vid en fader-dotter-relation."

Ellies röst och mycket av hennes fysiska skådespel görs av Ashley Johnson. Hon har inte alls lika stor erfarenhet av tvspelsarbete, då hon istället har haft en lång karriär framför kameran. Trots att hon inte fyllt 30 ännu så har även hon skådespelat i drygt tjugo år. Hon syntes senast i Avengers-filmen och har som röstskådespelare länge porträtterat Gwen Tennyson i den omåttligt populära Ben 10-serien.

"Ellie är född efter att pandemin slagit ut nästan all mänsklighet och smulat sönder civilisationen. Hon känner bara till världen som den ser ut nu. Men hon har levt ett mycket skyddat liv. När hon nu söker sig utanför den skyddade grupp där hon växt upp får hon en stor chock. Den romantiserade bilden av frihet utanför murarna hon har haft trasas snabbt samman", säger Ashley.

2

Troy Baker

Vi får se en sekvens där de två överlevarna stöter ihop med en av Joels gamla ”bekanta” Bill. Vi får först se själva mellansekvensen där Bill uppenbarligen inte är nöjd med att Joel kommit och hälsat på, speciellt inte att han har dragit med sig den uppkäftiga och brådmogne Ellie. Efter det får vi se ett klipp där skådespelarna tillsammans med W. Earl Brown (Deadwood), som spelar Bill, springer runt i de synnerligen osmickrande svarta kroppsstrumpor med pingisbollar som används vid motion capture-teknik.

"Vi spelade in runt 90 % av dialogen så här, på plats. På så sätt lyckades Naughty Dog fånga alla små ljud, pust och stön som kommer naturligt vid rörelser", förklarar Troy. "Med riktig rekvisita i händerna och riktiga möbler att ta i och baxa runt får man till en helt annan verklighetskänsla. Ansiktena var det enda som animerades helt för hand, men även där såg vi tydligt när de inspirerats av våra prestationer. Framför allt Ashleys minspel har de kopierat vid flera tillfällen", fortsätter han.

De båda skådespelarna har uppenbart haft rätt roligt tillsammans, de skämtar mycket med varandra och med moderatorn. Troy menar att han och Ashley i många avseenden blivit Joel och Ellie med varandra. Trots att det bara skiljer sju år i verkliga år mellan de båda skådespelarna ska de spela något som får liknas vid en fader-dotter-relation. När jag frågar hur de förhållit sig till det ser de båda lite ställda ut.

Färsk The Last of Us-trailer

"Det är faktiskt ingen som har frågat oss om det, men det är en bra fråga", börjar Troy Baker. "För mig handlar det om att Troy har så mycket mer erfarenhet än mig när det gäller spelbranschen och röstskådespel", fyller Ashely i. "Jag ser upp till honom som skådespelare och det kanske är det som tar sig igenom när vi spelar upp scenerna. När vi spelade gjorde vi det ofta tillsammans. Troy var mycket mer aktiv i själva inspelningsbåset. Han viftade med armarna och gjorde grimaser", skrattar Ashley. "Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, så jag började härma honom".

"Hon har nitat mer än en medskådespelare när vi har spelat in. Det är farligt att spela mot Ashley", säger Troy och låtsar rygga undan. Vi får se om våldsamheterna i ljudbåset kommer att märkas även i spelet. Det är ett extremt obehagligt spelvåld som visas upp i mellansekvenserna. Troy är tydlig med att våldet inte är av sensationell natur och att alla våldshandlingar i spelet kommer att få konsekvenser för spelaren. Våldet är ett nödvändigt ont för att överleva men frågan är hur mycket av ens medmänsklighet som överlever.

Klicka här för att läsa vår förhandstitt!

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!