Eurogamer.se

Årets bästa uppföljare 2012

Redaktionen avslöjar sina bästa uppföljare för 2012!

God fortsättning!

Fredag redan? Det var det värsta. Tänk vad mycket ledig tid man får när julhelgen sker under vardagar i stället för helger. Visste ni att nästa år är ännu bättre om man är ledig klämdagar? Då får man 13 dagar ledigt i sträck utan att behöva ta ut ledighet. Inte för att det påverkar oss här på Eurogamer.se, men ändå... Det kan vara trevligt att tänka på om man har ett sådant semesteravtal. Som ni kanske hör av den mer lättsamma tonen har vi tagit lite julsiesta här på redaktionen. Och eftersom det inte släpps särskilt många nyheter i spelvärlden så sammanfattar vi 2012 och laddar inför 2013. Och det gör vi som allra bäst med våra årslistor.

Redaktionen på Eurogamer.se har gått samman och listat några av de viktigaste sakerna som hänt, med kategorierna Årets största överraskning 2012, Årets bästa uppföljare 2012, Årets största besvikelse 2012, Bästa trenden för 2013 och 2013 års mest spännande spel. Och så Årets spel 2012 också, såklart.

Vi varvar även detta med Läsarnas bästa spel 2012, som presenteras i form av en nedräkning med start idag.

Och förresten, missa inte att tävla i de sista luckorna i vår julkalender! Lucka 21, lucka 22, lucka 23 och den smått galna lucka 24 är öppna över jul- och nyårshelgen. Se till att tävla redan nu.

Idag: Årets bästa uppföljare 2012. Vilken är din?

Johan Lindros: Assassin's Creed III (9/10)

Ubisoft bygger mästerligt vidare på en spelserie som såg ut att vara på nedgång i och med Assassin's Creed: Revelations. Med ett brett utbud av välgjorda sidouppdrag som ett komplement till den välgjorda huvudberättelsen är Assassin's Creed 3 en av årets absoluta höjdpunkter.

Simon Campanello: Call of Duty: Black Ops 2 (9/10)

I en genre som verkligen gått i stå känns det uppfriskande att vädra förbättringar. De senaste åren har Activision pumpat ut Call of Duty-titlar som känts mer som banpaket än nya spel. Black Ops 2 däremot, är precis vad som behövdes. Förändringarna kanske på ytan är små men det nya systemet i flerspelarläget, stöder för ligamatcher och den anpassningsbara kampanjen visar att även världens mest sålda spelserie vågar ge nytänkande en chans.

Explosiv trailer från Call Of Duty: Black Ops 2

Jimmy Wilhelmsson: Borderlands 2 (8/10)

Mitt eget exemplar försvann i AxelMusic-konkursen, men jag förstod på Randy Pitchford i våras att Borderlands 2 blir något extra. Spelsessionerna hemma hos andra med större tur har övertygat mig om att en uppföljare inte blir mycket bättre än så här. Frågan är om tomten lyckades hitta mitt exemplar...

Lanseringstrailern för Borderlands 2

Gabriel Johansson: XCOM (10/10)

En briljant uppföljare till ett briljant original gjorde det åter igen möjligt att spendera dagar och veckor med att bekämpa den utomjordiska invasionen. Taktik och spelglädje i ett närmast perfekt spel.

XCOM: Enemy Unknown - Lanseringstrailer

Mattias Holmberg: Far Cry 3 (9/10)

Efter den miserabla tvåan hade jag helt räknat bort Far Cry-serien men Ubisoft verkar ha lyssnat och i 3 fixade de precis alla problem jag hade med förra spelet. Kvar blev ett riktigt härligt actionäventyr.

Tio minuters lanseringstrailer för Far Cry 3

Anton Bjurvald: Far Cry 3 (9/10)

Ubisoft Montreal polerade bort allt dåligt från Far Cry 2 och lade till en obehaglig och gripande historia, riktigt bra röstskådespelare och ett mängder av beroendeframkallande sidouppdrag.

Mikael Lindberg: Skylanders: Giants (9/10)

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över hur populärt detta spel är bland mina barn och deras kompisar. Det dräller av plast överallt och hela familjen är smittad av Skylandersfeber. Större, roligare och dyrare (!) än föregångaren, Giants är en jättehit.

Kristoffer Nyrén: Mass Effect 3 (10/10)

Jag är glad att BioWare valde dela upp Mass Effect-sagan i tre spel. Tack vare tiden som gått från vårt första möte med Shepard har universumet hunnit absorbera oss och växa på ett sätt som inte hade varit möjligt annars. Detta tar Mass Effect 3 tillvara på helt otroligt bra.

Lanseringstrailern för Mass Effect 3

Jonas Aronsson: Call of Duty: Black Ops 2 (9/10)

Rolig och annorlunda kampanj med moraliska val kombineras med ett fantastiskt flerspelarläge som tillsammans skapar en briljant uppföljare.

Toby Lee: XCOM (10/10)

Firaxis har lyckats uppdatera ett 18 år gammalt spel utan att för den sakens skull förstöra upplevelsen med påtvingade nymodigheter. Det känns precis som jag minns att det gjorde på 90-talet, vilket betyder att alla förbättringar har gjorts snyggt och stilfullt.

David Wahlström: Mass Effect 3 (10/10)

Med den tredje delen i sin rymdsåpa släppte BioWare alla hämningar och bjöd på ett känslomässigt, explosivt äventyr som lockade till skratt, gråt och ilska. Många blev besvikna på de snarlika slutsekvenserna, men detta till trots är Mass Effect en strålande avslutning på spelvärldens kanske bästa trilogi någonsin.

Joakim Håkansson: Guild Wars 2 (9/10)

NCsoft förnyade inte bara sig själva och originalet, utan hela genren med Guild Wars 2. Med sitt dynamiska innehåll och ständiga uppmuntran till samarbete är det ett föredöme för alla kommande onlinerollspel.

Fredrik Johansson: Borderlands 2 (8/10)

Större, galnare och ännu fler vapen att dödsmörda fiender med. Receptet för en bra uppföljare behöver egentligen inte vara särskilt mycket mer komplicerat än så, men Gearbox tar ändå idéerna ett par steg vidare. Karaktärsgalenskapen och skjutandet dras upp till 11, och det råa antalet skott och skratt per minut är högre än i något annat spel.

---

Årets uppföljare 2012: Delad förstaplats för Call of Duty: Black Ops 2, Borderlands 2, XCOM, Far Cry 3 och Mass Effect 3

Håller du med? Håller du inte med? Vilken uppföljare var din favorit under 2012?

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!