Eurogamer.se

Bästa trenden för 2013

Redaktionen blickar mot nästa år och vad det kan innebära för spelbranschen

God fortsättning!

Idag är det nyårsafton. Vi har ju tagit lite julsiesta här på redaktionen. Och eftersom det inte släpps särskilt många nyheter i spelvärlden så sammanfattar vi 2012 och laddar inför 2013. Och det gör vi som allra bäst med våra årslistor.

Redaktionen på Eurogamer.se har gått samman och listat några av de viktigaste sakerna som hänt, med kategorierna Årets största överraskning 2012, Årets bästa uppföljare 2012, Årets största besvikelse 2012, Bästa trenden för 2013 och 2013 års mest spännande spel. Och så Årets spel 2012 också, såklart.

Vi varvar även detta med Läsarnas bästa spel 2012, som presenteras i form av en nedräkning med start idag.

Och förresten, missa inte att tävla i de sista luckorna i vår julkalender! Lucka 21, lucka 22, lucka 23 och den smått galna lucka 24 är öppna över jul- och nyårshelgen. Se till att tävla redan nu.

Idag: Bästa trenden för 2013. Vilken är din?

David Wahlström: Nya konsoler

Nintendo har spelat sin hand, nu gäller det för Sony och Microsoft att plocka fram sina ess i rockärmen. Många har väntat på den nya konsolgenerationen och Nintendo har redan hunnit starta den. Allt tyder på att Sony och Microsoft kommer visa upp något nytt, frågan är bara vad och när? Kommer Microsoft att släppa nästa Xbox i två vitt skilda versioner och kommer PlayStation 4 att ha bättre möjligheter för sammankoppling med PS Vita? Frågorna är många och i år får vi förhoppningsvis svaren.

Jimmy Wilhelmsson: Nyheter

Spelbranschen omsätter mer pengar än någonsin, men det känns ändå som att den ur flera synvinklar gått i stå. Jag väntar på något nytt, och jag hoppas att 2013 infriar det - och att det inte enbart rör sig om ny hårdvara, indiespel eller oväntade uppföljare. Kräset, men sant.

Joakim Håkansson: Förändring

Det är spännande tider i en bransch som genomgår en rejäl storm just nu. Gamla affärsmodeller fungerar inte längre, människors syn på spel och interaktiv underhållning förändras och för de lite mer traditionella spelarna kan det hela verka en smula otäckt och överväldigande. Många sitter och väntar på sin Playstation 4 eller Xbox 720 och jag är ganska fast övertygad om att dessa produkter inte kommer att vara riktigt vad de förväntar sig. Förändringen är dock oundviklig och istället för att skrämmas av den ser jag fram emot den.

Fredrik Johansson; Svåra spel

Om det är någonting 2011 och 2012 visat för oss i synnerhet är det att det återigen är okej med spel som utmanar oss som spelare. Från den obevekliga Dark Souls till det småsadistiskt pussliga Fez via hårdkokta plattformsspel som Pid och Super Meat Boy och old-school taktiska spel som X-Com. Svårt är det nya svart, och spel som kräver en hög insats från spelarna belönas med enorma mängder kärlek och passion. Precis som förr i tiden, med andra ord. Fast bara så mycket snyggare.

Första trailern för Dark Souls II

Johan Lindros: Nya konsoler

2013 kan förhoppningsvis bli året vi får se ny hårdvara från Sony och/eller Microsoft. Det är ett välbehövligt steg för branschen för att kunna få konsolerna att nå en viss paritet med PC-plattformen som nu är väldigt överlägsen. Ny hårdvara på marknaden kan förhoppningsvis även frambringa lite nya spel som inte är baserat på befintliga serier.

Simon Campanello: Kickstarter-kampanjerna börjar leverera

Ouya, Project Eternity och Double Fines Adventure. Tillsammans drog de in över femton miljoner dollar från ivriga fans och de är ändå bara några av de många lyckade satsningarna på crowdfunding under det gångna året. Nu väntar jag med spänning på att se vad som levereras - och om det är ett koncept som håller i längden.

Obsidian berättar om Project Eternity

Jonas Aronsson: Nya konsoler

Nintendo var förvisso först ut, men under nästa år kommer spelsnacket att mestadels kretsa sig kring de nya maskinerna från Microsoft och Sony. Spelen lär komma i andrahand.

Mattias Holmberg: Misslyckande

Om det så är en förlorad soldat i XCOM, ett ögonblicks ouppmärksamhet i Hotline Miami, en komplott mot din tronföljare i Crusader Kings II eller att få din lögn synad i The Walking Dead så är det tydligt att utvecklarna nu börjar tro på att vi är mogna nog att hantera motgångar i spel. Jag hoppas på mer sådant 2013.

Lanseringstrailer för Hotline Miami

Anton Bjurvald: Alternativa sätt att betala för spel

700 spänn för ett spel är fortfarande alldeles för mycket pengar. Alla lösningar som innebär lägre kostnader för spelaren är fantastiskt. Sen om det heter Pay-to-play eller Playstation Plus är oväsentligt.

Mikael Lindberg: Assymetriska flerspelarlägen/fler skärmar

Att låta spelare interagera med ett spel på helt olika sätt, till och med via helt olika kontroller, öppnar upp för en ny generation där spelare med olika smak och skicklighet ändå kan möta eller hjälpa varandra med lika stor behållning. Wii U är först på konsollmarknaden med hårdvara och spel som visar hur det kan fungera och jag är övertygad om att detta kommer ändra hur vi spelar spel tillsammans.

Toby Lee: Nya konsoler

Inte nog med att jag får min OUYA under våren (dummaste impulsköpet någonsin?), utan Sony och Microsoft lär utannonsera sina nya konsoler under E3-mässan 2013. Vågar vi hoppas på en julrelease? Nä, jag tror inte det. Men visst vore det trevligt?

Kristoffer Nyrén: Assymetriska flerspelarlägen/fler skärmar

Nästa års trend tjuvstartades redan i år när Wii U visade att framtidens spel kommer att använda flera skärmar samtidigt, vilket lockar till nya spelkoncept och asymmetriska flerspelarlägen. Vi lär få se mer av Xboxs SmartGlass-funktion och Cross Controller-integrationer mellan PS Vita och PS3. Ju fler skärmar desto bättre, eller?

Gabriel Johansson: Fulländade spel

Ny hårdvara i all ära, men det jag ser fram emot mest under 2013 är att se den nuvarande generationen nå sin absoluta topp. Ett första halvår som nästa år har vi troligen aldrig sett maken till och det skall bli vansinnigt intressant att sätta tänderna i spel som Devil May Cry, Ni no Kuni, Dead Space 3, Bioshock Infinite, Beyond, GTA V och The Last of Us - för att bara nämna några.

---

Ny trailer för Grand Theft Auto 5

Så bästa trenden för 2013 är nya konsoler, följt av assymetriska flerspelarlägen/fler skärmar. Vad ser ni fram emot mest inför 2013 (förutom själva spelen då)?

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!