Eurogamer.se

Recension: LittleBigPlanet 2 Cross Controller Pack

En liten stor expansion som utmanar Wii U

Cross Controller Pack är en ny expansion till LittleBigPlanet 2 (8/10) som ska visa att Sony minsann kan konkurrera med Nintendo och deras Wii U. För att kunna använda expansionen krävs nämligen att du har en PS Vita tillhands, då denna används som handkontroll för en spelare. Samtidigt som mina tre vänner rusar fram på någon av de sex nya banorna kan jag ta min Sackboy in i hemliga gångar, som utspelas på Vitans skärm istället för teven.

1

Med Vitan kan du bland annat avslöja dödliga lasrar och flytta på plattformar.

På så sätt kan jag öppna upp nya vägar för mina vänner och mycket annat. Den tryckkänsliga skärmen på min Vita används också flitigt för att avslöja dödliga laserstrålar, flytta plattformar och mycket annat. De nya banorna i Cross Controller Pack är designade av Sumo Digital och tillhör bland de absolut bästa jag testat i LBP-sammanhang. Kreativiteten har verkligen flödat i utvecklingen och såväl banorna som minispelen i denna expansion är utmanande, varierande och roliga att spela.

Den ytliga handlingen kring expansionen handlar om hur Sackboy krashlandar i ett rymdfängelse och sedan slår sig ihop med en grupp pirater för att stjäla en stor skatt. Detta är premissen som leder mig genom expansionen och precis som med handlingen i alla LBP-äventyr är den ganska oväsentlig och sparsmakad.

De nya nivåerna går att klara på en knapp timme vilket är lite väl kort tid, men samtidigt låser jag upp flera nya föremål att använda när jag skapar mina egna nivåer. Cross Controller Pack ger mig dessutom möjligheten att skapa nivåer som utnyttjar min PS Vita, vilket öppnar upp ännu fler kreativa möjligheter än tidigare. Tyvärr lär det dröja ett bra tag innan vi får se riktigt välgjorda nivåer från fansen då PS Vita hittills har sålt väldigt dåligt.

Nästan allt är frid och fröjd med Cross Controller Pack. Expansionen har en låg prislapp och bjuder i teorin på ett oändligt antal timmar av skapar- och spelglädje. Det finns dock rejält med smolk i glädjebägaren och detta är kopplat till processen att överhuvudtaget få igång expansionen. Den simplaste lösningen borde vara att göra den tillgänglig för nedladdning till både PS3 och Vita i PlayStation Store. Istället har Sony av någon outgrundlig anledning valt en betydligt krångligare väg.

"Kreativiteten har verkligen flödat i utvecklingen och såväl banorna som minispelen i denna expansion är utmanande, varierande och roliga att spela."

Se hur Cross Controller funkar i LittleBigPlanet 2

Först tvingades jag nämligen ladda ner expansionen till min PS3, för att sedan starta spelet och välja den. Därefter startade jag Cross Control-funktionen på min PS Vita och fick via den ladda ner själva expansionen till den bärbara maskinen. Detta var en rejält problemfylld process som inte löstes förrän jag varit inne i nätverksinställningarna på bägge maskiner och ändrat IP-adresserna. Först efter en timmes experimenterande var jag igång.

Det märks att Sony börjat ta steg för att konkurrera med Wii U och dess två skärmar, men om de löser det på det här sättet kommer spelare förmodligen att välja Nintendos konsol eftersom det är så pass mycket smidigare. Det är väldigt synd, för när jag väl kommer igång och spelar är Cross Controller Pack vansinnigt underhållande och ett klockrent tillskott till LittleBigPlanet 2. Det hela fungerar dessutom helt utan lagg eller fördröjning mellan de båda maskinerna, vilket är ett stort plus. Men processen för att komma dit är under all kritik, vilket drar ner mitt helhetsintryck mer än det egentligen borde göra.

7 / 10

Recension: LittleBigPlanet 2 Cross Controller Pack David Wahlström En liten stor expansion som utmanar Wii U 2013-01-08T15:00:00+01:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!