Eurogamer.se

Steambox är bekräftat men släpps förmodligen inte i år

Valve bygger en öppnare konsol

Efter många ryktesomgångar kring Steambox har nu Valve själva till slut bekräftat att konsolen är under utveckling.

2

Gabe Newell.

I en intervju med The Verge säger företagets grundare Gabe Newell att det rör sig om en Linux-baserad maskin, men den ska vara bra mycket öppnare än dagens konsoler.

"Vi kommer att släppa vår egen [konsol] och vi kommer själva att sälja den till konsumenterna. Det blir en Linux-låda, om du vill installera Windows så kan du det. Vi kommer inte att göra det svårt. Det här är inte någon låst låda på något endaste vis", berättar han.

Konsolen kommer inte att ha några rörelsesensorer eller tillbehör i samma anda som Kinect eller Wii, däremot kommer Valve att utveckla nya handkontroller med lägre fördröjning och bättre precision.

Samtidigt kommer Valve att stödja tredjepartsutvecklare som ska få ge ut egen hårdvara med liknande funktioner. Detta har de skapat en viss förvirring på den pågående CES-mässan då hårdvaruutvecklaren Xi3 utannonserade sin egen Steam-baserade maskin Piston.

1

Xi3-utvecklade Piston. Bild från Polygon.

Den har investeringsstöd från Valve, men utvecklas på egen hand av Xi3 och blir alltså på sikt ett komplement till Valves egen Steambox.

Piston når marknaden redan i februari, men förmodligen är Steambox en bra bit längre bort. Ett uttalande från Valves hårdvarutekniker Ben Krasnow har gett intrycket av att konsolen skulle dyka upp redan i år, något han nu dementerar.

"Det är sant att vi arbetar på att ta Steam till vardagsrummet och att vi planerar att göra en hårdvarulåda men vi har för närvarande inga planer på att utannonsera något under 2013", säger Ben Krasnow till Engadget.

Varken Ben Krasnow eller Gabe Newell har gett några indikationer på när Valve gör konsoldebut.

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!