Eurogamer.se

Veckans Retrokanon: Bad Dudes vs. DragonNinja

Och Retrokalkonen: Double Dragon

Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Bad Dudes vs. DragonNinja (Arkad, 1988)

"President Ronnie has been kidnapped by the ninjas. Are you a bad enough dude to rescue Ronnie?"

"President Ronnie har kidnappats av ninjorna. Är du en tillräckligt rå snubbe för att rädda Ronnie?"

Med de två meningarna i inledningen av arkadspelet Bad Dudes vs. DragonNinja lyckades Data East överträffa spelets namn. Inga floskler, inget tassande runt omkring ämnet. Du är en Bad Dude som ska rädda presidenten genom att spöa drakninjor. 'Nuff said!

I rollen som Striker eller Blade (som jag med en rejäl dos skam kan erkänna faktiskt var mitt "datorsmeknamn" vid den tiden - jag tyckte att det lät coolt, okej?) gällde det alltså att traversera genom spelets skärmar och utdela såväl slag som sparkar mot de stackars skuggkrigarna som stod i er väg. Och i slutet av varje nivå väntade en boss.

Och när Ronald Reagans virtuella motsvarighet väl räddats i slutet av spelet firades detta med att de trycker i sig ett gäng hamburgare, vilket inte är fy skam i sig.

Det fanns en del skillnader mellan arkadspelet och versionerna till konsoler och datorer. Inga av 8-bitarsversionerna hade exempelvis något flerspelarläge, och NES-utgåvan hade det något omarbetade introcitatet "The President has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the President?", som är lite mer välkänt och populärt.

Men arkadversionen var ändå bäst.

Veckans Retrokalkon: Double Dragon (C64, 1988)

"Jag störde mig nog mest på grafiken och att det såg ut som att alla karaktärer var tagna från Blixt Gordon"

Ja, det är ett klassiskt grepp här på Veckans Retrokanon att välja en dålig konvertering av ett gammalt spel som retrokalkonen, och så är även fallet här.

Double Dragon till arkad bjöd faktiskt på en av mina starkaste spelupplevelser som liten när jag klarade det på Santa Monica-piren i Los Angeles med min storebror i oktober 1987. Det var väl därför jag blev extra besviken när jag fick lägga mina klåfingriga vantar på det till Commodore 64 ett par år senare.

Till skillnad från Bad Dudes vs. DragonNinja fanns det faktiskt ett tvåspelarläge i Commodore 64-versionen, men programmerarna var tvungna att kapa spelarnas sprite-grafik så att det såg ut som att de var huggna mitt itu. De bad till och med om ursäkt för det i spelets manual.

Men detta var inte det dåliga, utan jag störde mig nog mest på grafiken och att det såg ut som att alla karaktärer var tagna från Blixt Gordon. Det blev inte heller bättre av de sega kontrollerna och att varje nivå krävde tio minuters laddningstid på kassett. Det var bedrövligt, hemskt, fult, tråkigt, långsamt och alldeles ... alldeles värdelöst, faktiskt.

Ocean släppte visserligen en ny Commodore 64-version några år senare, men det testade jag aldrig. Då hade jag redan fått min Amiga 500 och kunde spela det med min brorsa igen på en lite mer respektfull plattform. Det läkte en del av såren som åsamkats av 8-bitarsversionen.

Kommentarer (9)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!