Eurogamer.se

TV-serien Glee använder musik av Jonathan Coulton utan tillåtelse

Skaparen av "Still Alive" från Portal får inget erkännande

De flesta är förmodligen bekanta med den amerikanska TV-serien Glee i någon utsträckning. Den komiska musikal-serien har blivit ett världsomspännande fenomen och de medverkande har gjort covers på flera av tidernas mest kända låtar.

Nu har Glees framfart drabbat musikern Jonathan Coulton, som i spelkretsar förmodligen är mest känd för låtarna "Still Alive" och "Want You Gone" från Portal-spelen. Coulton har nämligen gjort en cover på låten "Baby got Back" av Sir-Mix-A-Lot och denna version har TV-kanalen Fox nu valt att använda i ett avsnitt av Glee, utan att först kontakta Coulton, eller ens ge honom något slags form av erkännande för skapelsen.

Coulton skrev själv på sin blogg om det inträffade. Där kan vi läsa att Coulton inte fått någon ersättning för användandet av hans musik och att han inte ens stod med i eftertexterna.

Enligt bloggen har representanter från Fox sagt att "han borde vara glad för exponeringen". Men eftersom hans namn inte står nämnt någonstans kan det bli svårt. "Det är alltså HEMLIG exponering", skriver Coulton själv på bloggen.

Tydligen finns det inga skyldigheter för Fox att ersätta kompositören eller ens nämna honom, men de har inte heller bett om ursäkt för det inträffade eller erbjudit någon form av ersättning.

För att strö salt i såren säljs nu låten på iTunes där "Glee Cast" står som artist. Låten har dock fått riktigt låga betyg och mängder av kommentarer som påpekar att låten är stulen från Jonathan Coulton.

Coulton meddelar att han funderar på rättsliga åtgärder, då det låter som att Fox använt hans ursprungliga inspelning av låten i TV-serien. Vi får se vad som händer, helt enkelt.

Här nedan kan du lyssna på de båda versionerna och jämföra själv.

Kommentarer (8)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!