Eurogamer.se

PlayStation 4 förväntas lanseras 2014

Åtminstone i Sverige

Ryktena om Sonys nästa spelkonsol har duggat tätt de senaste veckorna, och ansedda brittiska speltidningen EDGE spär nu på ryktesfloran med ytterligare detaljer.

Vissa av dessa riskerar att göra många Européer besvikna, inte minst då man hävdar att maskinen inte kommer att släppas här förrän i början på 2014. I Japan och Nordamerika är lanseringen dock planerad till i år enligt tidningen, liksom tidigare rykten har sagt. Anledningen till en försening för Europa skall vara "komplexiteten i den Europeiska distributionen" och även om nyheten är tråkig framstår den inte som helt orimlig. Minns att Playstation 3 lanserades i Japan och Nordamerika hösten 2006 men först i mars 2007 i Europa.

Förutom lanseringsinformation framkom också en del nytt gällande handkontrollen och maskinens egenskaper. Handkontrollen skall ha samma storlek som och likna en välbekant DualShock, men i mitten finns i en liten pekyta lik baksidan på Playstation Vita istället för de vanliga Start, Select och PS-knapparna.

Nytt är också en 'dela'-knapp som gör att man som spelare kan dela skärmbilder och spelvideor online på ett lätt sätt. Playstation 4 sägs ständigt spela in de senaste 15 minuterna av vad som händer på skärmen, och göra detta tillgängligt för användaren att redigera och distribuera online.

När det gäller hårdvaran i övrigt bekräftas de tidigare rapporter som säger att Sony lärt sig av problemen som den unika designen av Playstation 3 orsakade, och nu satsar på en betydligt mer PC-lik arkitektur. Denna ändrade inriktning skall också ha mottagits väldigt väl av utvecklare som börjat jobba med plattformen.

Minnet på utvecklingshårdvaran sägs likt tidigare uppgifter vara 4 GB blixtsnabbt DDR5-minne, men man hävdar också att Sony sagt att man i den slutliga hårdvaran skall matcha de 8 GB som sägs finnas i Microsofts nästa Xbox, även om det där rör sig om långsammare minne av DDR3-typ. Huruvida dessa "extra" 4 GB också skall vara DDR5 är dock oklart.

Båda maskinerna sägs ha väldigt snarlika CPUer, men liksom tidigare läckor hävdar denna senaste att när det kommer till ren grafikprestanda så är det Sonys maskin som har ett klart övertag.

Hur mycket sanning som ligger i alla dessa rykten hoppas vi få veta den 20 februari.

Kommentarer (10)

Skapa ett konto

ELLER