Eurogamer.se

Recension: Toki Tori 2

Mindre är mer

Mindre kan ibland vara mer. Toki Tori 2 är ett strålande exempel - det är nämligen ett hyfsat enkelt och anspråkslöst spel med sin busenkla kontroll, nästan obefintliga gränssnitt och en presentation som faktiskt inte innehåller ett enda skrivet eller uttalat ord förutom själva titelskärmen.

Alla dessa faktorer skulle kunna resultera i något tämligen ointressant och svårbegripligt, men spelet gör mig istället nyfiken och enkelheten känns oerhört befriande i en värld där spel bara blir mer och mer avancerade.

1

Inga konstigheter!

I rollen som en liten och urgullig kyckling får jag pussla mig fram igenom färgglada plattformsbanor i sökandet efter vad som gör att en ondskefull olja väller fram ur marken i skogen.

Spelmomenten bygger på hur andra djur i skogen reagerar på min närvaro, att jag kan vissla och dunsa till i marken - det är allt. Jag får hela tiden experimentera mig fram för att lista ut hur jag ska ta mig vidare, då spelet ger mig endast små subtila ledtrådar.

Jag har alltid uppskattat när spelutvecklare vågar lita på mig som spelare och släpper min hand fullständigt. Det är väldigt få som vågar och risken att skapa frustration är såklart uppenbar, men Toki Tori 2 klarar dock att balansera detta relativt bra. Ibland blir det kanske lite väl mycket testande fram och tillbaka, och det känns mer som att jag gissar mig fram snarare än att jag snillrikt klurar ut hur det ska gå till.

"För mig känns Toki Tori 2 som en frisk fläkt bland alla spel med ultrarealistiskt utseende och känslomässig förstoppning."

Toki't värre!

När det fungerar bra är upptäckarglädjen stor och det lugna tempot väldigt avkopplande, nästan meditativt. Miljöerna fullständigt sprakar av varma färger och befolkas av massor av söta figurer som väcker mitt inre barn till liv. Det känns logiskt att anta att spelet lämpar sig väldigt bra för den lite yngre publiken.

Åsikt: Hellre utsatt än övermäktig Att få spö är inte alltid dåligt Åsikt: Hellre utsatt än övermäktig

Lite längre fram i äventyret infaller sig en viss mängd av mättnad och det hade verkligen inte skadat om ett par nya förmågor hade kastats in allt eftersom. Jag träffar visserligen nya djur och liknande och med tanke på hur enkla medel som används är det trots allt häpnadsväckande att variationen är så god som den är.

Det tåls att sägas att den här upplevelsen troligen inte passar alla. Tålamod är ett måste och den puttenuttiga designen kräver en viss fallenhet. För mig känns den som en frisk fläkt bland alla spel med ultrarealistiskt utseende och känslomässig förstoppning.

På grund av det skrala utbudet i den digitala butiken för Wii U sticker Toki Tori 2 ut än mer och framstår som en ganska given nedladdning för dig som tycker att det verkar intressant. Jag tycker utvecklaren Two Tribes med synnerligen enkla medel har skapat en sockersöt, glädjespridande liten pärla som definitivt är värdig din uppmärksamhet.

7 / 10

Recension: Toki Tori 2 Joakim Håkansson Mindre är mer 2013-04-10T12:05:00+02:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!