Eurogamer.se

Recension: Battleblock Theatre

Ett vidunderligt, teatraliskt hopp

Gänget bakom nedladdningsbara klassiker som Alien Hominid och Castle Crashers har tagit god tid på sig med sitt senaste spel - Battleblock Theater. Nästan fyra år har gått, men lyckligtvis väntar den som väntar på något gott inte för länge i det här fallet.

Jag har alltid uppskattat The Behemoths sanslöst charmiga, tecknade stil och den som spelat utvecklarens tidigare spel känner igen sig ögonblickligen i Battleblock Theater. Karaktärerna känns som dockor med sina tydliga former och uttryck och tonen i humorn är både grov och barnslig men också väldigt genomtänkt och träffsäker.

En person som förtjänar extra lovord är Will Stamper som gjort spelets berättarröst. I ett rappt tempo och med sylvass timing levererar han den bisarra sagan om Hatty Hattington och hans besättning, som går på grund på en mystisk ö befolkad av katter där de sätts i fängelse och tvingas uppträda i dödliga gatlopp.

1

Behemoths grafiska stil känns direkt igen

Skrattet är aldrig långt borta när jag spelar Battleblock Theater och i sällskap blir upplevelsen givetvis än mer belönande.

Gatloppen är alltså vad som utgör själva kampanjen, vilken kan spelas ensam eller med en vän. Till en början känns det som ett ganska snabbt plattformsspel, men allteftersom spelet fortskrider hamnar fokus mer och mer på pusselmomenten och blir då också alltmer intressant.

Dör gör jag precis hela tiden, men det är en del av spelmekaniken eftersom jag ögonblickligen kommer tillbaka till närmsta startpunkt, eller direkt bredvid min polare om jag spelar i samarbetsläget. Will Stamper berättar inte bara historien utan hänger med in i banorna och kommenterar förloppet, vilket ger en underbar extra krydda till hela upplevelsen. Vid en nivås start kan han plötslig skrika saker som "Spring som om du hade diarré!" och när jag sedan dör på allehanda bisarra vis fäller han den ena knäppa kommentaren efter den andra.

Skrattet är aldrig långt borta när jag spelar Battleblock Theater och i sällskap blir upplevelsen givetvis än mer belönande. Kampanjen är ordentligt matig och när den väl avklarats finns även det toksvåra "Insane Mode" för de som vill ha en riktigt rejäl utmaning.

Utöver kampanjen finns både ett flerspelarläge och ett verktyg för att skapa egna banor. Flerspelarläget innehåller ett gäng minispel för upp till fyra spelare och bjuder definitivt på mycket underhållning. Jag tycker dock den något sladdriga kontrollen stör mer här och berättelsen framstår definitivt som huvudattraktionen.

Huruvida de användarskapade nivåerna blir något att hänga i granen är svårt att säga i dagsläget, men med tanke på utvecklarens starka följe och spelets uppenbara kvalitéer skulle jag nog tro att vi får se en hel del bra grejer framöver.

Sammantaget råder det ingen tvekan om att Battleblock Theater hör hemma bland de allra bästa nedladdningsbara titlarna. Det är ett smart, snyggt och oerhört genuint spel som hela tiden sätter spelglädjen i centrum, hoppas nu bara att det inte tar fyra år till innan vi får se mer från The Behemoth.

9 / 10

Recension: Battleblock Theatre Joakim Håkansson Ett vidunderligt, teatraliskt hopp 2013-04-16T10:00:00+02:00 9 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!