Eurogamer.se

Recension: Animal Crossing: New Leaf

Kapitalism-simulatorn vänder blad

Jag har bott på väldigt många platser genom åren, men det finns ett ställe jag alltid återkommer till - och det är min fina gamla hemstad, Holm.

Holm är ett litet samhälle i den värld som utgör Nintendos långkörarserie Animal Crossing; det är en tätort bestående av ett brokigt gäng egotrippade djur och vars butiker och institutioner drivs av pengagalna girigbukar med ständiga expansionsidéer, som det av någon anledning är jag som måste bekosta.

För den som är helt oförstörd av Tom Nooks ocker och KK Sliders ljuva trubadurstämma kan det vara på sin plats att säga några ord om konceptet Animal Crossing. Tänk dig att du är ensam människa i en by bestående av jobbiga djur på två ben. Ni lever, äter och andas i samma virtuella by, vars tideräkning följer den du avverkar i verkligheten; starta spelet klockan 18.30 på en onsdag och det är exakt samma tid i Holm - eller vad du nu väljer att kalla din stad.

burfday

Födelsedagsfirandet

Vad Animal Crossing går ut på är svårt att säga. Tiden har sin gång, och världen är full av frukter, fossiler, kläder, möbler och en massa andra prylar värda att samla, byta, köpa, sälja och visa upp. Födelsedagar firas, tävlingar anordnas, butiker och institutioner expanderar och de flesta saker sker bara efter en viss tid eller under en särskild period på dygnet, i månaden eller på året - och därför fastnar folk som jag länge. Ibland alldeles för länge.

Kortfattat är livet i Animal Crossing en evig jakt på nya föremål och pengar, vilka inte heter dollar eller euro - utan bells. Vare sig du vill skaffa ny utrustning, nya kläder eller bygga ut ditt hus är det mer pengar som krävs - och varje gång jag lägger av med att spela Animal Crossing (jag har spelat samtliga versioner) är det helt enkelt på grund av repetitionen i att alltid göra samma saker för att skaffa pengar.

Den här gången är mitt besök inte riktigt som tidigare gånger. Dels färdas jag dit med tåg, istället för taxi eller buss - men den avgjort största skillnaden är att alla tror att jag är den nye borgmästaren; Holms evige kommunalråd Tortimer har köpt sig en söderhavsö att pensionera sig på - och efter viss förvirring kommer byn på att det är mig de vill ha som ny ledare.

Livet som borgmästare är egentligen det som mest skiljer Animal Crossing: New Leaf på 3DS från de tidigare versionerna på GameCube, DS och Wii. Som högsta höns är det ditt jobb att ordna med förordningar och se till att rätt saker byggs; men det är långt ifrån så komplicerat som det låter.

Endast en förordning åt gången kan gälla, och den kan exempelvis se till att saker är värda mer pengar, att aktiviteter händer oftare på morgnar eller kväller eller att invånarna lägger manken till och planterar fler växter och träd. Det är heller inte helt gratis; att byta förordning kostar 20 000 bells, så jag ändrar inte direkt på dem varje dag.

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!