Eurogamer.se

Andréas krönika #4: Spelåret som kom av sig

Förseningar kan drabba alla, och nu sitter samtliga i samma båt.

I förra veckan skrev jag en text om det rådande läget i spelbranschen, där remaster efter remaster staplats på varandra. I veckans text har jag tänkt avhandla ett annat ämne som är hett just nu - nämligen försenade storspel.

På förhand såg 2015 ruskigt bra ut. Efter ett rätt så grått 2014 var därför förväntningarna skyhöga, och titlar som Uncharted 4, The Legend of Zelda Wii U, The Witcher 3 samt Quantum Break fick undertecknad att börja spana i reklambladen efter billiga nudlar.

Förseningar i spelvärlden är inget ovanligt. Jag vill till och med påstå att spel som kommer i tid är mer undantag än regel, och att utgivare som faktiskt släpper efter utlovat datum oftast levererar undermåliga upplevelser. En försening innebär mer tid för finputs, extra krut för att få till de där sista detaljerna och en större chans att vinna kritikernas, samt din, gunst. Och ändå kan jag inte släppa hur besviken jag blir varje gång.

Sony var först på tåget med att skjuta upp Uncharted 4 till 2016. Nintendo var inte långt efter och meddelade i förra veckan att The Legend of Zelda till Wii U helt enkelt inte blir klart i tid. Och igår lät Microsoft berätta att Xbox-fansen glatt får vänta tills nästa år innan de kan lägga sina surt förvärvade slantar på Quantum Break.

Detta är tre tunga och exklusiva titlar för konsoltillverkarna som mer än någonsin behöver få ut en tung killerapp. Sony kämpar på med ekonomin och behöver, trots att Playstation 4 säljer som smör, en välbehövlig skjuts för att inte tappa ansiktet, Microsoft en titel för att på allvar kunna konkurrera med Sony och Nintendo ett spel som på allvar kan få fart på Wii Us försäljning. Kort sagt, varje försening är känslig för alla parter just nu.

Med två månader kvar till E3 är det därför fritt att spekulera kring vad de tre stora konsoltillverkarna har planerat inför hösten. The Witcher 3 väntar som sagt strax runt hörnet, och i höst släpps Batman: Arkham Knight. Dessa två är dock multiplattform och därmed inga indirekta systemsäljare. Nintendo har nya Star Fox på gång men den titeln är heller inte något som får Wii U att flyga av butikshyllorna.

Om inget stort händer de närmaste månaderna kommer hösten spela i samma liga som förra året, och den där efterlängtade next gen-boomen skjuts upp till 2016. Det året fyller Playstation 4 och Xbox One tre år, samt Wii U fyra år, och de har därmed passerat halva sin livscykel. Sony, Microsoft och Nintendo - det är dags att börja jobba nu.

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!