Eurogamer.se

After Burner Climax

Upplev Top Gun igen. Och igen. Och igen.

Den stora skillnaden mellan arkadspel och deras motsvarigheter till konsolplattformarna är att de senare inte kräver en femma av dig för att fortsätta efter ödslade liv. Att klara After Burner Climax tar cirka 15 minuter och om du är bra slipper du använda några krediter. Men klarar det gör du likaväl, såvida du inte är verklig nybörjare (noob heter det /Red.anm.). Tävlingsmomentet ligger snarare i att, precis som i Outrun Online Arcade från 2009, samla så många poäng som möjligt på din resa mot målet. Och här har Sega gjort ett alldeles utmärkt arbete.

After Burner Climax är nämligen en svindlande snabb flygplanshistoria om ett jetplan vars färdfart pendlar mellan jättesnabbt och sjukt snabbt. Nånstans mitt i alltihop finns en traditionell tv-spelsberättelse om att du måste spränga en massa flygplan och andra hinder för att stoppa ett nytt världskrig. Välj mellan tre tuffa flygplansmodeller, Super Hornet , Strike Eagle och Super Tomcat, och släng dig in i jakten efter nån värstings kärnvapenmissiler. Skillnaden mellan de olika kärrorna är dock försvinnande liten, om ens någon.

1

Om man ska vara helt ärlig handlar After Burner-serien mer om att undvika missiler än att faktiskt skjuta ner plan. Men om du vill samla tillräckligt med poäng för att rankas på listorna gör du bäst i att lära dig att styra det målsökande siktet ordentligt. Du har även till ditt förfogande en hyfsat dålig kulspruta som bara funkar tillfredsställande på riktigt nära håll, i övrigt är det mest missilerna du får förlita dig på.

Taktiskt gäller det att pricka in dina tillfällen för att få maximal poäng. En särskild Climax-mätare fylls på allteftersom du sabbar allt i din väg och när den rinner över kan du fyra av ett Climaxläge som ger dig några sekunders slow motion då du har chans att med obegränsat antal missiler förstöra allt du för siktet över. Och håva in poäng därefter. Om du ligger pyrt till när fiendemissilerna väller in kan du ta till en särskild rullmanöver som kan vara skillnaden mellan säker död och att med en hårsmån klara dig undan. I övrigt är det ren och skär fingerfärdighet och snabbhet som gäller.

2

Omspelsvärdet i After Burner Climax ligger alltså varken i att köra ett annat plan eller att, vid de tre tillfällena du får möjlighet att välja, åka ena eller andra hållet - utan helt och hållet i jakten på mer poäng. Och möjligtvis i jakten på att klara spelet utan att behöva ta till fler krediter. Eller i att lyckas förstöra de rätt tuffa, men valfria, bossarna på en del banor som öppnar en och annan bonusnivå.

Som extra krydda låser du upp något som kallas EX Options vilket ger möjlighet att ändra i de grundläggande spelinställningarna - som att öka antalet tillgängliga krediter eller på annat sätt hjälpa dig att klara ett redan ganska enkelt spel. Kul, men kanske inte så nödvändigt.

After Burner Climax är väldigt snyggt, har bra fartkänsla och hjälper dig att åter uppleva mästerverk som Top Gun om och om igen. Men om du inte drivs av ett starkt begär att ständigt slå ditt eget och andras rekord kommer de 90 kronorna (eller 800 MS-poäng) inte att ge dig mer än en timmes nöje. Personligen är jag mer än nöjd, detta är ett helt ok PSN-spel.

7 / 10

After Burner Climax Jimmy Wilhelmsson Upplev Top Gun igen. Och igen. Och igen. 2010-04-29T15:45:00+02:00 7 10

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!