Eurogamer.se

Bit.Trip Runner

Skälet till att vi började spela spel

Plötsligt går det upp för mig; helt oväntat minns jag varför jag som liten knatte började spela. Och till råga på allt är det en liten pixlig filur kallad Commander Video som påminner mig. För Bit.Trip Runner (800p) till Nintendo Wii innehåller exakt det magiska flyt där skön, mjuk och enkel grafik tillsammans med underbart åttabitarsblippbloppande får mig att glömma timmarna och inte längre höra att min sambo kallar från ett annat rum. Jag får äntligen säga "bara en bana till" igen - och det gör mig överlycklig.

Bit.Trip är en spelserie från Gaijin Games som innehåller tre tidigare titlar; Beat, Core och Void. Fjärde delen, Bit.Trip Runner, är faktiskt min första inblick i denna serie men jag kommer definitivt att kika på de övriga också efter detta. Spelupplägget är nästan tråkigt enkelt och förutsägbart; Commander Video måste ta sig fram längs en ganska snabbt skrollande skärm och stöter till en början på hinder han endast behöver hoppa över för att komma förbi. Guldmynt är utslängda lite här och var och plockar du samtliga får du en ordentlig banbonus. Så rullar det på bana för bana (det finns drygt 50 stycken), bonusbana för bonusbana och värld för värld.

1

Så vad är det som är så förbannat kul med det då? Jo, Gaijin Games har gått tillbaka till den magi som från början omhuldade plattformsspelen och fulländat den i ett slimmat och välpaketerat format. Commander Video lär sig snart att glida under hinder, att skutta iväg på särskilda hopplattor, att sparka sönder vissa föremål och en mängd andra saker du måste nyttja för att ta dig fram. Hastigheten är hög, svårighetsgraden ordentligt hög och den fantastiska och minimalistiska musiken stegras i takt med din framfart och framkallar ett brett leende där jag sitter i centrum av min 5:1-anläggning.

Bit.Trip Runner är extremt oförlåtande och minsta misstag tvingar dig att starta om nivån. Men det är ju så här vi minns de klassiska spelen innan sparfilens intrång och eftersom banan börjar om utan att vare sig släppa takten, sno ett liv eller visa minsta lilla laddningsskärm så ler jag vidare och tänker "bara en bana till - jag ska bara klara den här banan".

9 / 10

Bit.Trip Runner Jimmy Wilhelmsson Skälet till att vi började spela spel 2010-06-07T15:30:00+02:00 9 10

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!