Eurogamer.se

God of War III

Gudars skymning

Kratos har verkligen haft ett helvetiskt liv. I God of War till PlayStation 2 sålde han sin själ till krigsguden Ares för att vinna kriget mot barbarerna, vilket gjorde honom till en slav för det hemska våldet. Under detta stridsrus gjorde Kratos något som han för evigt ångrar – han dödade hela sin familj. Allt var planerat av Ares så han kunde forma honom till den ultimata krigaren, men Kratos var inte helt redo. Med både aska och blod smetad över sin hela kropp utkrävde han hämnd mot dem som har orsakat detta, samtidigt som han fick slita med sina inre demoner över vad han gjort. Ares skulle dö till varje pris, men hämnden tog inte slut efter det - för i God of War II blev han förrådd av gudarnas gud, Zeus.

Helt plötsligt har samtliga gudar blivit hans måltavla, och Kratos kommer aldrig att stanna upp förrän han mördat dem alla.

1

När vi kommer till den tredje och avslutande delen i trilogin har hämnden fortfarande inte skett, då Athena i tvåan offrade sig själv för att lyckas rädda Zeus. Under resans gång har han även fått veta att titanerna har hållits som slavar, något som Kratos verkligen kan relatera till. Tillsammans beger de sig upp för olympens berg för att lyckas nå toppen och döda Zeus en gång för alla, trots att han fått veta från Athena att titanerna inte går att lita på.

Detta bekräftas väldigt snabbt när Gaia väljer att låta Kratos falla till helvetet för att rädda sin egen kamp att närma sig gudarna. Ödet visar dock åter igen att Kratos inte är redo för att dö, utan han måste fortsätta i sin kamp mot både gudar och titaner för att få sin hämnd som han förtjänar.

2

Sonys Santa Monica Studio har kämpat med God of War III i ett flertal år, och det har inte varit en lätt strid för dem. Till en början var det många önskedrömmar med 1080p med 60 bildvisningar per sekund, samtidigt som SixAxis-kontroller skulle användas, men under resans gång har SixAxis-funktionen tagits bort helt och hållet, och grafiken har fått gå ner till 720p för att behålla flytet i skärmbilduppdateringen.

Redan i inledningen ser jag hur pass mycket Santa Monica Studios respekterar sin franchise. I de snygga förtexterna återberättar man det tidigare händelseförloppet på ett mycket subtilt sätt som snabbt drar in en i handlingen även om man inte har spelat ettan och tvåan på väldigt längre. Faktum att jag skulle vilja säga att det här är den bästa spelinledningen jag någonsin har sett. Mycket medryckande, och sedan hjälper det att man direkt kastas in i en väldigt episk strid tillsammans med Gaia klättrandes upp till Olympens topp.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!