Eurogamer.se

Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge

Titta bakom dig, en trehövdad apa!

Med sina tolv disketter var Monkey Island 2: LeChuck's Revenge inte bara det största spelet jag hade till Amigan, utan även det bästa. Skratten, hjärnskrynklerierna och den renodlade galenskapen i LucasArts äventyr från 1991 gjorde det till ett av de mest älskade spelen under 16-bitseran. När LucasArts-spel började släppas med tal under slutet av 90-talet drömde jag länge om att få spela de två första Monkey Island-spelen med Dominic Armato som Guybrush Threepwoods röst. Och nu är det som att de har hört mina böner - även om det är nästan 20 år senare.

Monkey Island 2 Special Edition är en nyversion av det klassiska peka och klicka-äventyret, och innehåller en hel del förbättringar. Spelet har till och med vidareutvecklat konceptet med specialversionen som infördes i fjolårets Monkey Island: Special Edition. Precis som i 2009 års upplaga kan man spela äventyret med ny eller gammal grafik och växla mellan dem med en knapptryckning, men här kan man dessutom välja att spela med röster även när pixelgrafiken från förr används. På så sätt kan puritaner få det bästa av två världar. Vid ett tiotal tillfällen kan man även få kommentarer från spelets utvecklare Ron Gilbert, Tim Schafer och Dave Grossman, och få lite bakom kulisserna-information om utvecklingen.

Mer om Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge

Berättelsemässigt håller Monkey Island 2 minst lika bra som tidigare. Den smått tafatte piraten Guybrush är på jakt efter den stora skatten Big Whoop, men lyckas oundvikligen släppa loss zombiepiraten LeChuck i världen igen. Med hjälp av svårslagen list, svårutlistliga logiska problem och sanslös dialog gäller det att sätta allt till rätta och hitta skatten. Själva grundhandlingen är dock inte det viktigaste, utan det är dialogen, karaktärerna och miljöerna som gör Monkey Island-spelen så fantastiska. Och handlingen håller än.

Spelar man på klassiskt manér väljer man var man ska gå med markören, samt väljer föremål och kommandon manuellt, men med den nya styrmetoden går man med ena spaken och utför handlingar med en knapptryckning och ett snabbt val. Det fungerar bra för det mesta, i alla fall i konsolversionerna, men jag saknar mer logiska automatval. Om jag använder handlingsknappen på en båt som jag ständigt använder för transport innebär det allt som oftast att jag vill resa med den och inte titta på den, och det blir omständligt när Threepwood ställer sig framför skutan, säger "Nice!" och sedan väntar på att jag får gå den sista biten.

Man får inte heller glömma att detta är ett klassiskt äventyr, och att det förekommer vissa mindre logiska problem som måste lösas. Det kan röra sig om att kombinera vitt skilda saker för att ta sig vidare, eller identifiera svårhittade föremål. Som tur är kan man både markera alla interagerbara föremål på skärmen, samt få goda råd om var man ska bege sig härnäst. Ledtrådarna är olika bra beroende på vilken plats man befinner sig på, men detta är två utmärkta tillskott som gör även de mest irriterande pusslen lätthanterliga. Och som en mer nostalgisk spelare uppskattar jag att få bränna igenom äventyret på 6 timmar i stället för 40.

De enda riktiga klagomålen är väl att styrningen är lite klumpig och att dialogtexten bitvis är för ljus och blir svår att läsa. Det och att de heliumsjungna låtarna i slutet har tagits bort, förmodligen av rättighetsskäl. Men det hindrar inte Monkey Island 2 Special Edition från att vara grymt prisvärt. iPhone-versionen är lite mindre stabil än de till konsol och PC, men kostar i gengäld endast 55 kronor - jämfört med 90 kronor för de andra.

Gör dig själv en tjänst och upplev denna äventyrspärla, oavsett om du spelade det för många år sedan eller aldrig kört något av herr Threepwoods eskapader. Du kommer inte att bli besviken.

9 / 10

Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck's Revenge Toby Lee Titta bakom dig, en trehövdad apa! 2010-07-12T08:00:00+02:00 9 10

Kommentarer (12)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!