Eurogamer.se

UFC Undisputed 2010

Vuxna män gör saker tillsammans

Min första upplevelse med Ultimate Fighting Championship, UFC, var under 2003 när jag bodde i ett studentkollektiv med två andra killar. En av dem tjatade alltid om hur pass bra den här sporten är, och tyckte att vi andra skulle ge det åtminstone en chans. Absolut, tyckte vi och satte oss på vardagsrumsoffan för att få en inblick. Det blev totalt tre matcher, och min reaktion bestod av att gapa i ett flertal minuter, för att sedan brista ut i skratt.

Själva konceptet har jag inget emot, då det faktiskt är ganska spännande att blanda alla slags typer av kampsport, men just detta evenemang kändes som ett bisarrt frosseri i övervåld. Denna bild förstärktes av kommentatorerna, som kastade ut ett citat som jag kommer att minnas för all framtid. I ringen hade en av kämparna använt sig av en så pass stor styrka att han bröt av armen på sin motståndare, och just då skrek den ena bisittaren ”- Oh my god, it's so beautiful. He broke his arm!”.

1

Du får aldrig under några som helst omständigheter ligga på rygg under en match.

Det tog en viss tid att smälta detta intryck, och på senare år har sporten utvecklats väldigt mycket, även om vissa kritiker tycker det är alldeles för mycket kastande och grepp på marken. Numera drar UFC-verksamheten massvis med uppmärksamhet bland både entusiaster och vanliga Svenssons, så det är inte speciellt förvånande att THQ köpte licensen och släppte ett mycket kritikerrosat och populärt spel med namnet UFC 2009: Undisputed.

Nu är det dags för uppföljaren, och jag kastar mig in direkt i karriärläget för att skapa min egen figur som slå sig fram till toppen. Skapandet är av den vanliga mallen, men jag blir lite förvånad över att alternativen inte har någon större kvantitet, bortsett från frisyrer och tatueringar, vilket i och för sig känns ganska logiskt eftersom väldigt mycket handlar om yta. Eller, det trodde jag i alla fall.

När jag har designat min egen karaktär hamnar jag i träningslokalen för att börja styra upp en hel del saker. Först måste jag läsa några meddelanden som berättar vad jag bör tänka på att fixa innan själva matchen, och då inser jag att det till större delen handlar om förberedelser. Den som vill nå den absoluta toppen måste träna upp styrka, snabbhet och uthållighet, men du får inte heller glömma att jobba på de olika segmenten som kan dyka upp i en match, till exempel stående, i klinch, och liggande. Efter det kanske det skulle passa att lära sig nya tekniker genom att besöka något specialläger.

2

Det blir en hel del svettiga matcher.

Som sagt, det är mycket att stå i, men det tar inte slut där, för du måste också tänka på att ställa upp på olika PR-uppdrag för att öka din popularitet och därmed din chans till att få möta riktigt duktiga motståndare. Allt detta ska du välja mellan, för du kan nämligen enbart köra en slags aktivitet per vecka. Sedan måste du även planera in viloveckor för att undvika utmattning och skador, och därmed har du en sjujäkla utmaning att försöka hitta den perfekta balansen som passar dig själv.

Detta är enligt mig själva höjdpunkten, då du faktiskt kan skräddarsy din karriär på ett sätt som ytterst få sportspel kan skryta med. Variationen och möjligheterna är gigantiska, och om du känner dig lite stressad av att allt tar tid kan du välja att automatiskt genomföra ett visst arbetspass och samtidigt tacka nej till alla slags PR-evenemang. Jag rekommenderar inte detta, för om tiden är faktorn för dig finns det andra, mer passande lägen att välja.

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!