Eurogamer.se

Veckans Retrokanon: Lotus Turbo Challenge 2

Och retrokalkonen Days of Thunder

Veckans Retrokanon är en numera återkommande torsdagsföljetong (som tyvärr blev försenad denna vecka) här på Eurogamer då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är en kort jämförelse med motsatsen.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. FIFA 07 duger alltså inte.


Veckans retrokanon: Lotus Esprit Turbo Challenge (A500, 1990)

I dag hoppar vi raskt över från RPG-action till racing; en genre som under decennieskiftet 80/90 var extremt populärt tack vare arkadhits som Out Run, Power Drift och Virtua Racing. Gemensamt för dessa är att de alla är utvecklade av Sega. Tack vare Out Runs succé hängde en mängd andra utvecklare på denna racingvåg, storheter som Taito och Atari fanns bland dem men gjorde endast succé på Amiga.

1

Första banan bjuder på gröna skogar, blå himmel och bilar i en nyans av brunt.

Uppstickare blev Magnetic Fields, denna studio fick sin chans när Gremlin Graphics slöt avtal med biltillverkaren Lotus för att få göra ett spel baserat på deras bilar; och som de tog den. Lotus-serien innehåller de absolut bästa racingspelen Amigan har att erbjuda och särskilt nummer två i serien är enligt mig den bästa.

Magnetic Fields gjorde allt rätt ner de utvecklade spelformen från Lotus Esprit Turbo Challenge, då de frångick banracingstilen och istället gick mot en mer arkadliknande körning från punkt A till B med tidsgräns och checkpunkter. Helt plötsligt började spelet jämföras med Out Run på riktigt - och det var ett gott betyg om något.

Grafiken polerades upp ett snäpp, nya miljöer växte fram och spelet fick ett flyt och en snabbhet som aldrig tidigare skådats på en hemmamaskin. Det enda smolket i bägaren är att musiken i spelet försvann till förmån för mer realistiskt motorljud. Lyckligtvis innehåller Lotus Turbo Challenge 2 en mycket energisk och stämningsfull introlåt och som de flesta vet vid det här laget kunde Amiga-spel stå eller falla endast på grund av dess intromusik och laddningsbilder. Vid gaminggudarna, vilken underbar låt!

Lotus-serien kan summeras i ett par enkla ofullständiga meningar; skön grafik, arkadracing för två spelare samtidigt (även via datorlänk), härligt gameplay och grym musik. Allt ihoppackat på en enda liten diskett. I bland var det faktiskt mycket bättre förr, mina helgmorgnar som ung grabb är fyllda med digitala racingminnen.

Klicka här för att minnas med Robert.


Veckans retrokalkon: Days of Thunder (A500, 1990)

Days of Thunder innehåller också en hel del digitala racingminnen, dock bara usla sådana. Till att börja med är spelet ett licensspel (oväntat eller hur?) på Tom Cruise-rullen med samma namn. Days of Thunder innehåller dock inget av det som Lotus-serien hade. Vi fick bara usel grafik, uselt ljud och ingen utmaning överhuvudtaget.

2

Pseudo-3D, sade Robert. Och dissade hela Days of Thunder som uselt.

Grafiken är gjort i - den för tiden lite halvpopulära - pseudo-3D-stilen som bara blev hopplöst långsam på en Amiga 500. Och eftersom det är ovalbanor man kör på ser dessutom allt likadant ut.

Det fanns trots allt en liten trevlig touch där man var tvungen att köra rent för att undvika skador - och därmed långa depåstopp - men mer än så gav det inte. Konstigt nog är musiken gjord av David Whittaker, musikfader till storheter som Bubble Bobble, Golden Axe, Lemmings II, Speedball och många mångar fler.

Days of Thunder portades till flera maskiner - bland annat NES, vilket är den version jag minns som mest bedrövlig. I dag finns faktiskt en uppdaterad port till iPhone som fått ganska bra betyg av IGN, vilket kanske kan vara något för den som ändå har ett litet svagt hjärta för Nascar.

Klicka här för att helst glömma det du nyss klickat på.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!