Det började som en liten skakning på nedre däck; gänget bakom Svampriket.se startade en forumtråd på loading.se i form av ett öppet brev till Tobias Bjarneby på tidningen LEVEL och frågade helt frankt: "Var är brudarna?". Författarna själva kunde inte räkna upp särskilt många kvinnliga speljournalister på de stora internationella sajterna - och heller inte i Sverige - och ville veta varför det inte såg bättre ut på LEVEL.

"Tar det ett tag innan kvinnornas genomslag känns av i det officiella spelmedia? Är jag för otålig? Varför har det i så fall tagit så lång tid? Finns de inte där ute? Ansöker de inte till sajter och tidningar? Ja, var är brudarna?"

Tråden genererade snabbt flera hundra svar och en stor och osammanhängande diskussion följde med könstillhörighet bland spelare som enda gemensamma nämnare. Ett tjugotal spelbloggare har under tiden skrivit ner sina egna tankar om det hela och i deras respektive kommentarsfält har debatten gått vidare under cirka två dagar. Bland annat har våra Eurogamer-skribenter Elin, Ina och redaktören Jimmy kastat sig in i debatten för att ge sina 25-öringar till totalkassan. Men frågan är om så mycket nytt trätt fram under solen?

För faktum kvarstår att det spelas för fullt ute i stugorna bland både killar och tjejer. Jag är säker på att vi kan dela upp tv- och datorspel i så kallade killspel och tjejspel, i alla fall vid första anblick. Det är något som ingått i spelens utvecklingsstrategier redan vid ritbordet - men det hör ju egentligen inte hit. Det den ursprungliga frågan handlar om är varför det finns så få kvinnor som skriver (och läser?) om tv-spel? Och vi på Eurogamer.se kan tyvärr ännu inte stoltsera med särskilt annorlunda fördelning. Av totalt 13 skribenter på vår redaktion är bara två stycken damer och de övriga elva herrar. Den trehövdade redaktörsskalan är helt maskulin (nåja).

Och vi har inte mer att skylla på än andra publikationer. Vi kan gång på gång upprepa att vi inget hellre vill än att få fler kvinnliga läsare och skribenter - om det är fel på våra jaktmetoder, på vår sajt, på vår kontaktnät eller vår marknadsföring vill jag låta vara osagt. Vi söker inte nya skribenter aktivt just nu - men känner du dig manad och vill skriva för oss, man som kvinna, så är det bara att höra av dig till oss med 1) en liten berättelse om dig själv och dina spelpreferenser eller -erfarenheter och 2) lite exempel på ditt artikelskrivande. Man vet aldrig när möjligheten visar sig.

Det är inte säkert att spelvärlden någonsin blir helt jämnt könsfördelad. Det vi däremot kräver är att spelande män och kvinnor behandlas med lika delar respekt och att ingen ska behöva vara rädd för att avslöja varken namn, kön eller annan grupptillhörighet när vi möts på forum, bland kommentarsfält och i klaner.

Håller ni med?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (37)

About the author

Eurogamer.se

Eurogamer.se

Contributor