För ungefär en vecka sedan släpptes det hett efterlängtade Fallout: New Vegas, som vi också recenserade med gott betyg. Det finns en del att tänka på för den ovane vandraren i den förrädiska Mojave-öknen, några som du säkert listat ut själv, och det finns också en del saker som gör din upplevelse åtskilligt mycket bättre. Som jag kommenterade i recensionen lider spelet av en del buggar, av vilka flera redan blivit fixade eftersom en omplåstring nu har skett även på konsolerna.

Nedan hittar du en lista på saker värda att ha i åtanke när du spelar, för att göra upplevelsen av spelet bättre, och för att få ut så mycket av spelet som möjligt.

  • Satsa på välvalda attribut som modifierar dina färdigheter. För dig som tycker om att skjuta vanligt pangande pistoler eller gevär är Agility viktigt, då det påverkar din färdighet med just Guns. Om du vill komma långt på mer pacifistiska sätt, satsa på Charisma och Speech - den förstnämnda påverkar det sistnämnda, men det finns även konversationer då Charisma ger dig speciella val. Detsamma gäller för andra attribut och färdigheter, även Luck, om än mer sällan. Sprid inte ut dina färdighetspoäng allt för mycket, då du får svårt att maxa mer än tre stycken under din resa mot nivå 30, vilket har sina nackdelar. Om du gillar att utforska och gräva fram information är både Science och Lockpick viktigt, där du dock klarar dig med mycket mindre Science - överarbeta inte ditt vetenskapliga sinne, utan satsa på mer Lockpick istället. Ska du spela på Hardcore är det högt rekommenderat att satsa mycket på Survival, då du kommer behöva laga mycket mat och rena vatten.
  • Vissa kompanjoner (varning för vissa spoilers!) har uppdrag de kan ge dig, men tyvärr är ett flertal av dessa beroende på vad du gör när dina nya vänner är med dig. Boone måste till exempel vara med under vissa uppdrag för att han ska öppna upp sig om sin bakgrund, så du får tillgång till hans specifika uppdrag, och ett tips är alltså att börja med honom. Veronica och Arcade Gannon vill se sig om i världen innan de öppnar upp sig, och du får tillgång till deras uppdrag när de kommenterat några platser som har med deras förflutna eller handlingen att göra. Roboten ED-E reagerar på vissa fraser som sägs av vissa relaterade karaktärer. Jag har tyvärr inte kunnat undersöka ED-E uppdraget närmare, då skrothögens inledande uppdrag totalt buggat ihop för mig. Raul, Lily, Rex och Cass är mer rakt på, och du kommer upptäcka när deras uppdrag är tillgängliga.
  • Välj inte fördelar som ger dig en nivå direkt eller extra erfarenhetspoäng. Det är slöseri på en värdefull perk som du kan ha mycket roligare med, då du tids nog kommer nå maxnivå ändå.
  • Var inte så fokuserad på uppdrag eller handling, utan vandra bara omkring planlöst och utforska det som lockar. Det är, i alla fall i mitt tycke, så spelet är ämnat att spelas, och också så det blir roligast. Obsidian har lagt ner oerhört mycket detaljer på allt som finns runt omkring i världen, även mindre och till synes obetydliga ställen, och du kan även hitta mindre uppdrag genom att bara vandra omkring. Akta dig dock för fiender av högre nivå.
  • Var inte rädd för att experimentera med svårighetsgraden. Testa att höja till Hard och se om du klarar det, då det ger mer utmanande strider utan att göra spelet omöjligt. Svårighetsgraden kan alltid sänkas och höjas rakt av i menyn.
  • Ett problem som drabbar PC-ägare (som Obsidian inte ordnat till ännu) som jag själv inte råkade ut för allt för mycket är att spelet kan hacka och sakta ner rejält när flera karaktärer är på skärmen, och då speciellt i strider. Det kom en hemmasnickrad fix för några dagar sedan som åtgärdar just detta, som du hittar borta på New Vegas Nexus. Förenklat optimerar fixen spelets rendering av ansikten, vilket också gör att det slutar hacka.

Det var kortfattat mina tips, med sådär 50 timmar bakom mig av New Vegas, och nu vill jag gärna veta era i kommentarerna. Se bara till att inte avslöja för mycket av handlingen eller diverse sidouppdrag, då alla kanske inte hunnit komma så långt ännu.

Har du några egna tips du vill dela med dig av? Skriv dem i kommentarsfältet!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (8)