Förvirring. Det är det bestående intrycket jag fått av Final Fantasy XIV, ett spel som i mångt och mycket går tio år tillbaka i tiden för MMO-genren.

Det var en tid då oförklarligt värdelösa gränssnitt var normen och minsta antydan av hjälp för nya spelare var hädelse. För dig som tycker om detta antar jag att det här är spelet du väntat på, men för oss andra som gått vidare sedan dess blir Final Fantasy XIV en smärtsam påminnelse om hur mycket genren utvecklats.

Spelet inleds dock med en ganska imponerande filmsekvens som introducerar dig till handlingen. Där jag började i spelet, Gridania, drog handlingen igång långsamt och blev efter tiden bara mer trist och uttjatad. Jag kände igen alla klichéer som vi lärt oss från japanska rollspel, bortsett från att din karaktär inte är ett barn.

Beroende på var du börjar får du troligen olika inledningssekvenser. Anledningen till att det blir ett antagande här är att du får betala extra för att skapa ytterligare en karaktär.

Det här är inget skämt, utan det kostar dig 30 kronor i månaden per karaktär utöver den karaktär som ingår i månadskostnaden. Jag ville inte ta bort min karaktär när jag väl kommit en bit, och eftersom jag har mina aversioner gällande att betala för att testa ett spel undvek jag detta.

Tanken är dock att du inte behöver mer än en karaktär, och det finns det faktiskt belägg för i en av spelets få positiva sidor. Din karaktär kan nämligen göra lite vad som helst, och det är tiden du investerar i varje klass som spelar roll. Klassen du väljer från början spelar inte så stor roll, då du kan ta upp vad du finner intressant under spelets gång. Tyvärr tar det en smärre evighet att gå upp i nivå, och det finns även åtskilliga andra nivåer att hålla reda på, vilket gör att allting känns rörigt och ofokuserat.

Det finns dock gott om möjligheter när du skapar din karaktär, då du får välja bakgrund, gud att tillbe, ras och annat utöver det vanliga med klass och utseende. Det fungerar bra och ger möjlighet att skapa riktigt unika karaktärer, även om gränssnittet här är oerhört rörigt och förvirrande.

Faktum är att jag har haft svårt att förstå spelet över huvud taget när jag spelat, vilket har resulterat i att jag har ofta känt mig oerhört dum, som om jag missat något uppenbart. Det har dock visat sig att så inte är fallet, utan att Final Fantasy XIV gång på gång är så otroligt dåligt på att kommunicera information till spelaren.