Cave - Hemma hos bullet hell-legenderna

Vi besöker shmup-utvecklaren i Tokyo

Från utsidan ser det inte så märkvärdigt ut. En högst ordinär kontorsbyggnad ca 15 minuters promenad från Shinjukus massiva tågstation i centrala Tokyo. Men innanför de anonyma väggarna skapas tvådimensionell spelmagi av högsta klass. En liten skylt som är lätt att missa om man inte aktivt letar efter den talar om att det är på sjätte våningen som Cave håller till, och att det är alltså är här några av det senaste decenniets bästa tvådimensionella shoot 'em up-spel har sett dagens ljus.

Cave bildades 1996 och bestod till stor del av personal från Toaplan, en japansk studio från 80-talets första hälft, kanske mest kända för att Megadrive-konverteringen av deras spel Zero Wing innehöll ett av spelhistoriens sämsta översättningar. Den numera välkända textraden som växt till ett internetfenomen; "All your base belong to us" kommer bland annat därifrån.

På senare tid har man dock fått koll på engelskan, kanske tack vare amerikanen Jon Rodgers, som vi intervjuade i höstas, som både arbetar med PR och mobilspel hos Cave och även är mannen som arrangerat dagens besök hos företaget.

1
Det är inte alla utvecklare som har en egen arkadhall i receptionen.

Man har även satsat mer på västerländska spelare än någonsin tidigare, dels via det nya intåget på mobilspelsmarknaden, med konverteringar av DoDonPachi Ressurection och Esplaguda II och det nya Mushihimesama Bug Panic till iPhone.

Tokyo Game Show tidigare i år utannonserade de även exklusivt för Eurogamer.se att deras gothic-lolita inspirerade Deathsmiles till Xbox 360 landar på europeiska butikshyllor i början av 2011.

Det första som möter mig och Rob från engelska Eurogamer när vi åkt upp med hissen är en liten arkadhall där tre av företagets spel erbjuds i kabinett inställda på free-play. Ett av spelen är Akai Katana, företagets senaste titel som traditionsenligt är ett våldsamt svårt sidscrollande shoot 'em up. Mitt försök att ta mig igenom spelets första bana avbryts av att Jon välkomnar oss in till ett av företagens konferensrum.

Där får vi möta Takashi Ichimura, en av företagets mer rutinerade programmerare med titlar som Mushihimesama Futari och Deathsmiles (både del 1 och 2) på meritlistan. Dessutom har han designat otaliga bossar i flera andra av företagets spel.

2
Deathsmiles II... finns ännu inte här i Sverige.

Just nu har Takeshi slutfört arbetet med Caves första Xbox-Live titel, en konvertering av Guwange som släpptes i Japanska arkadhallar 1999, men först nu blivit möjlig att spela på konsol. Det är även det första av företagets spel som får stöd för samarbete online, något som Takeshi är stolt över.

Eurogamer.se: Många av era spel har tvåspelarstöd, men med tanke på den precisa naturen hos bullet-hell-skjutspel måste det vara svårt att få det fungera bra via internet?

Takashi Ichimura: Ja, våra spel innehåller så många samtidiga objekt på skärmen att det är omöjligt att få 100 % synk hos båda spelarna med dagens teknik, men genom att göra vissa justeringar kan vi kompensera för det och fortfarande erbjuda en tillfredsställande upplevelse. Men just problemet med lagg var en tröttsam del i konverteringsprocessen.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

Spel i den här artikeln

About the author

Said Karlsson

Said Karlsson

Japankorrespondent

Said är inte bara Japankorrespondent åt Eurogamer.se, utan även åt Sydsvenskan och RES. När han inte tar snygga foton pluggar han japanska och spelar på sitt alldeles eget rytmactionspel till iOS-plattformarna.

Relaterat material

FeatureTrailern - spelvärldens samhällsfara nummer ett?

Alex om ständigt krossade förväntningar i spelvärlden.

FeatureThrowback Thursday: Eternal Sonata

Så mycket mer än bara ett spel.

FeatureThe Witcher III: En värld utan kompromisser

Adam har fått chanen att intervjua Witcher-teamet om spelvärlden i deras efterlängtade rollspel.

Tävling: Vinn massor av Fallout-prylar

Prylar och loot - vi tävlar ut ett härligt Fallout-paket.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading