Ni vet hur man ibland kan drabbas av dåligt samvete efter en lång spelsession? Indiespelet Phylo, utvecklat av bioinformatiker vid kanadensiska McGill University, har ett effektivt botemedel mot denna lyxångest. Som spelare av det minimalistiska pusselspelet hjälper du nämligen till att rädda liv. Phylo är ett enkelt Flash-spel som går ut på att ordna färgkodade rutor som representerar de fyra olika nukleotider (byggstenarna i DNA och RNA, som vi ofta benämner A, C, G och T) så effektivt som möjligt, genom att para ihop nukleotider med samma färg och undvika mellanrum, vilka motsvarar mutationer.

Genom att göra detta för parallella sekvenser av DNA från olika arter kan man identifiera likartade områden, vilket kan tyda på ett delat genetiskt ursprung mellan arterna. Härigenom kan man då spåra avvikelser som även de är delade - vare sig det rör sig om ytliga egenskaper som ögonfärg, eller genetiska sjukdomar som cancer eller hjärtfel.

Forskare på UC Santa Cruz samlar ihop information om hur vi spelar, och införlivar denna bland miljarder av DNA-sekvenser i sin genomdatabas, där den så småningom kommer att göras tillgänglig för forskare inom området. Det som gör gamers så nyttiga i sammanhanget är den mänskliga hjärnan är betydligt bättre än en dator på att snabbt identifiera mönster. Samma tillkortakommande hos datorer har tidigare gett oss spel som Galaxy Zoo och FoldIt.

Så ta en välbehövlig paus från Black Ops, motstå suget från de nya Trials HD-banorna och hänge dig åt ett parallell-MMO med mänsklighetens fromma i siktet.

Spela Phylo här!

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.