Square Enix avslöjar idag att Tomb Raider-serien ska få en reboot, denna populärkulturens oundvikliga make-over för varje franchise som kör fast. Det nya spelet - med titel enligt klassisk reboot-formel: rätt och slätt "Tomb Raider" - utvecklas av Crystal Dynamics, som har hängt med sedan 2006 års Tomb Raider: Legend.

Enligt Square Enix kommer den nya toteln att få oss att glömma allt vi vet om Lara Croft - när vi nu möter henne kommer det att vara en som en ung och oerfaren kvinna vars upplevelser "ska visa precis hur långt hon är redo att gå för att överleva".

I en djupgående artikel i kommande numret av Game Informer förklarar Crystal Dynamics upplägget: "Det behövdes drastiska åtgärder. För att bygga upp en helt ny Lara - en kulturellt relevant hjälte som är värd den uppmärksamhet som en gång - måste hon först knäckas. /.../ Det nya äventyret kommer att tvinga en ung och oerfaren Lara Croft att uthärda både fysiska och psykiska strapatser för att överleva".

Innebär detta att den objektifierade men odiskutabelt bad-ass Lara vi lörde känna under 90-talet tar ett steg tillbaka för en mer oskyldig och självständig Ms. Croft, ā la den hårt kritiserade Samus Aran-tolkning som Team Ninja levererade i sitt rymddebacle Metroid: Other M? Beskrivningen låter onekligen mer Laurie Strode än Tank Girl - vilket inte nödvändigtvis är ett minus. Och fjärran vore det oss att döma på förhand.

Square Enix nämner vare sig vilka plattformar spelet är aktuellt för (vi gissar ändå multi) eller preliminärt släppdatum. Mer information lär dyka upp framöver.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (7)

Spel i den här artikeln

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.