Vi tar det i rätt ordning: omslaget till Super Mario All-Stars 25th Anniversary Edition är fantastiskt. Guldtryck på vinröd bakgrund, en lagerkrans och en pixlig original-Mario. Mycket elegant. Detsamma gäller övriga foton och illustrationer - det är toppklass rakt igenom. Men kan samma sak sägas om själva innehållet?

Det handlar alltså om en specialutgåva för att fira 25-årsjubileet av det första Super Mario Bros. (som släpptes 1985 i Japan, men först -87 i Europa). Och det är sannerligen något att fira. Den fetlagde italienaren Mario har en absolut särställning som spelfigur; han är vår Musse Pigg, vår Luke Skywalker, vår Huckleberry Finn.

Hans är en särställning som har uppnåtts genom huvudroller i ett pärlband av magnifika spel, från en namnlös hjälteroll i det första Donkey Kong till dagens New Super Mario Bros. Wii och Super Mario Galaxy 2.

Här får vi en bok med Marios historia, en cd med soundtracks till de olika spelen, samt, förstås, spel - och här låter Nintendo sitt flaggskepp representeras av Super Mario All-Stars. En SNES-samling från 1993 innehållande uppiffade 16-bitarsversioner av de fyra Mario-spelen från 8-bitarstiden: Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2 och Super Mario Bros. 3, samt The Lost Levels, som var den urpsrungliga uppföljaren i Japan men som sågs som för svårt för oss västerlänningar (vårt SMB 2 är i själva verket en omgjord version av Famicom Disk System-spelet Doki Doki Panic). De är alla suveräna - inget av dem förtjänar mindre än 9/10 i betyg.

Tyvärr gör sig inget av spelen som bäst i All-Starsversionen - här ska dock inskjutas att jag aldrig har bekantat mig med det japanska Super Mario Bros. 2. Mekaniken är lite, lite annorlunda, och de underhållande buggar som fanns i originalen är bortplockade.

Kort sagt: de här versionerna är lite sämre. Och nog vore det mer på sin plats att faktiskt ges möjlighet att vid jubileet få spela de versioner som jubilerar? Det är som om vi 2034 skulle få se en 100-årsjubileumsutgåva av Hitchcocks "Mannen som visste för mycket", endast innehållande mästarens egen nyversion från -56.

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.