Ordkriget om Bulletstorm inte irrelevant

Nyansera mera

Med knappt två veckor kvar tills testosteronspäckade actionspektaklet Bulletstorm, vars förhandstest finns att läsa här, når butikerna har ordkriget om spelet i amerikansk media redan nått kokpunkten. Fox News-journalisten John Brandon frågade sig retoriskt om Bulletstorm är det värsta spelet någonsin, och hann i artikeln föra fram åsikter som att spelet vänder sig till nioåringar och att dessa nioåringar genom spel som detta lär sig att problem bäst löses med våld och sexuella anspelningar, samt kalla ESRB (den amerikanska motsvarigheten till PEGI) "värdelöst".

Både People Can Fly och Epic avstår från att kommentera, men EA tar spelet i försvar, och jämför det med överdrivna skildringar av våld och sex på film, såsom Tarantinos hämndsaga Kill Bill - alltså, visst är det blodigt och överdrivet, men det vänder sig också till en publik som ska kunna förväntas hantera sådant innehåll. "Kreativ underhållning för vuxna", som EA uttrycker det.

Business as usual, alltså. Brandons artikel är inte väsentligt annorlunda än de indignerade moralmackor som med jämna mellanrum dyker upp i svensk media. Och Fox vore inte Fox utan en hälsovådlig dos grova felvinklingar till förmån för den egna tesen, vilket Rock Paper Shotgun redan pekat ut åt oss. EA:s försvar framstår som både rimligt och förnuftigt.

Så, egentligen återstår bara för oss att hånskratta åt moralisterna, kicka igång Bulletstorm-demot och förpassa den här historien till, eh, historien?

Det är frestande, men kanske inte den mest konstruktiva ansatsen. Felet med en förbluffande övervikt av den kritik som riktas mot spelbranschen och allt som har med den att göra är ju att den är så långt ifrån den rådande verkligheten att man knappt kan göra annat än att hånskratta åt och glömma den. Så är fallet även här. De experter John Brandon lutar sig mot kommer med graverande påståenden som antingen de eller Brandon inte ens bemödar sig ange några som helst belägg för - som psykologen Carole Liebermans utspel om att sex i spel har lett till en ökning av våldtäkter.

För samtidigt som den sortens påståenden absolut bör tas med en nypa salt är det kanske oklokt att därmed helt bortse från det faktum att väldigt många spel faktiskt förmedlar fullkomligt absurda avbildningar av kvinnor och av sex, med de facepalm-framkallande pinsamheterna i God of War III som någon sorts officiell lågpunkt. Bekymrar vi oss alls om det, eller slänger vi bara ut babyn med badvattnet när vi totalt avfärdar de trubbiga moralistiska angreppen på vår favoritsysselsättning?

Någonstans blir det ju som att oskyldigt anklagas för mord, och sedan använda orimligheten i den anklagelsen för att rationalisera bort det faktum att man faktiskt har misshandlat någon. Vi som skriver om spel är, kollektivt, ofta väldigt bra på att själva indignerat stoppa huvudet i sanden.

Jag menar inte att sätta mig på några höga hästar här. I flera av mina egna favoritspel förekommer fördomar mot och avbildningar av bland andra kvinnor och homosexuella som jag absolut inte själv skulle kunna stå för. Men på samma sätt som en bok eller film med delvis moraliskt tveksamt innehåll inte nödvändigtvis måste sågas i sin helhet får man ibland svälja en del otrevligt för att avnjuta ett bra spel.

Och precis på samma sätt bör vi som gamers kunna hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Är det en fördel att Bulletstorm enbart tycks vända sig till manliga spelare (protagonisten Grayson Hunt kallar i slutet av demot spelaren för "son") eller att den kvinnliga karaktären är en hårdför fetvurping som nedlåtande kläcker ett "ladies first" när man styr den manliga huvudpersonen genom en port före henne? Är det något vi ska bejaka, eller något vi kanske bara ska tolerera?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading