Bejeweled Blitz LIVE

Bejeweled - nu med dubbla suffix

Bejeweled-serien fyller tio år i år, och under denna tid har utvecklingen för serien varit minimal - vilket är helt i sin ordning eftersom vi ändå talar om ett simplistiskt pusselspel som gjorde omedelbar succé redan i debuten.

Spelet, baserat på ryska DOS-spelet Sjariki, går ut på att från ett åtta gånger åtta rutor stort bräde ordna olikfärgade juveler så att tre eller fler av samma färg hamnar på rad. De uppradade juvelerna exploderar, varpå nya trillar ned för att ta deras plats.

Seriens senaste upplaga, Bejeweled Blitz LIVE, är enkelt uttryckt betalversionen av Facebook-appen Bejeweled Blitz. Förutom HD-grafik lockar PopCap med att inkludera Twist-läget från spinoffen Bejeweled Twist samt flerspelarläge, både lokalt och över Xbox Live.

Suffixet Blitz anspelar på tidsbegränsningen om en minut per spel. Det borgar för hektiskt tempo och stress när de sista sekunderna tickar iväg. Dessutom ligger nyckeln till de högre bonusmultiplikatorerna i att hålla ett högt tempo.

Och det är kul nog, för ett tag. Men bristen på djup uppenbaras när man spelat i någon halvtimme och i princip upprepat samma moment om och om igen, 60 sekunder i taget.

Slumpen spelar en viktig roll i det klassiska läget, på gott och ont - i vissa omgångar har man helt enkelt inte flytet och får inte möjlighet att binda ihop några bra juvelkedjor, oavsett hur skicklig man är. Känslan efter ett tag är inte olik den av att ha smällt i sig en strut spunnet socker.

Till spelets försvar ska sägas att det klassiska läget och Twist är tillräckligt olika för att erbjuda ganska väsensskilda upplevelser. Twist påminner för övrigt en hel del om trevliga Hexic, i det att man roterar ett kluster av juveler samtidigt, och ger taktiska möjligheter som det klassiska läget saknar.

Formgivningen är kanske inte det centrala i ett pusselspel, men för protokollet bör nämnas att den i Bejeweled Blitz LIVE är gräslig. Knarkigt loungetema med inslag av rave-estetik, toppat med repetitiv nonsens-techno i en alldeles för kort slinga - kort sagt, det sämsta från det sena 90-talet. Som kidsen säger: "Meh."

Räddningen kommer i form av flerspelarläget. Att kämpa mot både klocka och en mänsklig motståndare ger spelet det lilla extra som enspelarläget saknar. Det ger också ett mervärde som til syvende og sidst ändå motiverar ett köp för pusselälskarna.

6 /10

Read the Eurogamer.net reviews policy

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Peter Mikkelsen

Peter Mikkelsen

Skribent

Peter knäckte sin första Tac-2 innan Super Mario tog sina första plattformshopp. Gillar co-op, Tim Schafer, Bitmap Brothers och fotbollsspel som är bra.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (0)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading