Berlin är som bekant en smältdegel av kultur och historik, men det är inte många som vet att staden faktiskt har ett spelmuseum.

Efter att ha enbart existerat digitalt i över tio år, har nu Computerspielemuseum äntligen fått en ny permanent utställning i den trendiga stadsdelen Friedrichshain.

Museet som är uppbyggt med en rad interaktiva stationer med olika inriktningar, bjuder på en lättsam och rolig färd genom spelens utveckling.

Förutom de interaktiva möjligheterna får man ägna sig åt lite passivt betraktande när det kommer till utställningens gedigna samling av spelrelaterade klenoder.

Konsolsamlingen gav många härliga nostalgikänslor, även om valet att inkludera det legendariska grafikkortet VooDoo 2 var och förblir förbryllande.

Bland spelklenoderna som visades upp fanns bland annat ett exemplar av det beryktade E.T. the Extra-Terrestrial till Atari 2600.

Bland utställningens spelbara titlar tillhörde flertalet de äldre generationerna, men även lite nyare fanns att tillgå samt ett par intressanta konst- och konceptinstallationer.

Arkadkabinetter med klassikerna Asteroids och Space Invaders verkade vara omåttligt populära bland de lite äldre besökarna.

De mer experimentella upplevelserna bestod bland annat av spel som kunde manövreras med en gigantisk joystick och ett annat där kontrollmekaniken innefattade flyttbara kuber.

Det mest intressanta ur denna aspekt var ändå det sadistiska PainStation, som gav många av besökarna blåmärken. Konstruktionen är som ett bord med en skärm i mitten, där två spelare står på vardera sida.

Vänsterhanden, som kommer få utstå all smärta, placerar man på en platta med en tillhörande knapp. Den som lyckas hålla knappen nedtryckt längst vinner.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (5)

About the author

Linus Josephson

Linus Josephson

Skribent

Linus är en grafisk formgivare och tv-spelälskare från Stockholm. Håller PlayStation 3-pärlan Lair som ett av de mest underskattade spelen någonsin.