För ett par veckor sedan gjorde jag en mental tidsdykning tillbaks till mitt 21-åriga jag och spelade igenom skräckrollspelet Parasite Eve för att förbereda mig på The 3rd Birthday.

New York-polisdetektiven Aya Brea borde ha alla anledningar att hata julafton. Julaftonen 1997 hade hon tänkt tillbringa en ledig kväll njutandes av en opera med en dejt, men en kort bit in i föreställningen spontantantände publiken. De enda överlevande från föreställningen var Aya, hennes dejt och operasångerskan Melissa Pierce. För att vara en första dejt kunde det nog ha gått bättre.

Så börjar Parasite Eve, ett spel till PlayStation utvecklat av Squaresoft som gavs ut 1998 i Japan och Nordamerika. Det levererade en intressant kontrast till andra rollspel då det utspelades i en nutida miljö och fokuserade på action. Handlingen var inspirerad från den japanske scifi-författaren Hideaki Senas novell med samma namn.

Spelet mottogs rimligt väl och fick en mer actionfokuserad uppföljare året efter. Sedan gick serien ned i dvala i ett par år tills den nu återupplivats med The 3rd Birthday till PlayStation Portable. Nu är det här inte en regelrätt uppföljare på grund av rättighetsskäl, men den spinner vidare på karaktärer och koncept från de andra två spelen.

Jag var däremot inte beredd på att just "mental tidsdykning" visade sig vara ett centralt spelmekaniskt grepp i The 3rd Birthday.

Julafton 2010 hittas en kvinna utanför S:t Thomas-katedralen i New York. Hon är blek, kraftigt nedkyld och endast iklädd en blodig bröllopsklänning. Hon identifieras senare som Aya Brea och lider av en omfattande minnesförlust.

När spelet börjar har det gått ett par år sedan Aya först hittades och blev omhändertagen av en grupp ledd av Hyde Bohr. New York har tagits över av monster som verkar komma ut ur stora plantor som växt upp ur marken, och Hyde leder insatsstyrkan CTI, vars mål är att undersöka och bekämpa detta hot.

Aya har blivit en ganska väsentlig del av denna, då det visar sig att hon har en ganska praktisk färdighet. I spelet kallas den för "overdive" – och den används för att ta en psykisk resa in i en människas eller ett monsters kropp.

Kombinerat med en maskin i CTI:s labb kan den även användas för slunga Ayas psyke bakåt i tiden, och det är här Aya måste ta reda på vad som har hänt med både New York och sig själv.

About the author

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Skribent

Fredrik spelar hellre roll än boll, och gärna med lite japansk galenskap inblandad.

Fler artiklar av Fredrik Johansson

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material

PlayStation Store vecka 13 [2011]

Swarm! The 3rd Birthday! Ghosbusters!

The 3rd Birthday bekräftat till Europa 2011

Överväger även återutgivning av Parasite Eve 1 och 2

The 3rd Birthday kommer till Europa

Vi får också spela Parasite Eve 3

Parasite Eve: The 3rd Birthday släpps i Japan i år.

Bortglömt skräckrollspel återuppväcks

FeatureEurogamer.se lägger ner - tack för att du läste

Vi har kommit till vägens ände. Nu vänder vi blad.