Elektronisk sport - eller kort och gott e-sport - är idag en stor sak. Du ser dock inga stora rubriker i kvällspressens löpsedlar, specialinsatta reportage eller roliga SVT-montage om fenomenet.

Men faktum är att hundratusentals, och ibland miljontals, världen över bänkar sig för att se de bästa göra upp med varandra på diverse spelslagfält. I Sydkorea är exempelvis StarCraft en folkrörelse från vilken flertalet av de allra bästa spelarna kommer - och turneringar sänds direktsänt i tv.

På Eurogamer.se ska vi försöka lotsa dig genom e-sportdjungeln med kontinuerliga artiklar om kommande evenemang och en titt på intressanta matcher som varit eller komma skall.

De stora spelen på e-sportarenan är Quake, Counter-Strike och giganten StarCraft II. Räkna även med att spel som StarCraft: Brood Wars, Warcraft III, Street Fighter, DotA och Heroes of Newerth kan dyka upp i detta segment.

Denna första gång tänkte vi sammanfatta e-sporthändelserna från vecka 15-17. Så här i början ligger vi något efter datummässigt men kommer att jobba i kapp redan till nästa tillfälle. Så häng med från början!

DreamHack Stockholm Invitational 2011

Tisdagen den 12 april gick Stockholm Invitational av stapeln i den kungliga huvudstaden och på plats fanns flera av de stora världsnamnen inom Starcraft II.

Bland deltagarna såg vi bland annat tre medlemmar från Team Liquid med svenske terran-spelaren Jonathan "Jinro" Walsh som ett av de stora dragplåstren för oss här hemma i Sverige.

1

I startfältet fick vi även se Gary "IdrA" Fields (zerg) från lag Evil Geniuses, ukrainaren Aleksey "White-Ra" Krupnyk (protoss) samt sydkoreanen Jang "MC" Min Chul från Old Generation Starcrafters - som även han spelar som protoss och som anses vara en av de bästa StarCraft II-spelarna just nu.

De två svenskarna, Jinro och Stefan "MorroW" Andersson från Mousesports, fick se sig besegrade av White-Ra respektive MC redan från start. Dessa två herrar gick hela vägen till final där White-Ra direkt tog kommandot och snabbt gick upp i ledningen med 2-0, bäst av fem matcher vinner.

Efter den starten hittade MC tillbaka och tog de två efterföljande matcherna för att därefter formligen krossa White-Ra som missade viktiga moment i inledningen av den femte och avgörande matchen. Detta gav MC totalsegern och gjorde honom 100 000 kronor rikare.

Stockholm Invitational - MC vs. White-Ra: Match 1

Stockholm Invitational - MC vs. White-Ra: Match 2

Stockholm Invitational - MC vs. White-Ra: Match 3

Stockholm Invitational - MC vs. White-Ra: Match 4

Stockholm Invitational - MC vs. White-Ra: Match 5


Copenhagen Games 2011

Under helgen vecka 16 avgjordes evenemanget Copenhagen Games 2011 i Köpenhamn (var annars?) och här rönte Sverige vissa framgångar i Counter-Strike 1.6.

Svenska laget SK-Gaming knep andraplatsen efter en förlust med 2-0 mot polska Frag eXecutors på kartorna Dust2 och train. Andraplatsen gav svenskarna 35 000 danska kronor medan polackerna kammande hem vinsten på hela 75 000 danska kronor.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (8)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.