E-sportnytt med Eurogamer [v.18-19 2011]

Eurogamer.se rapporterar vidare om e-sport!

Elektronisk sport - eller kort och gott e-sport - är idag en stor sak. Du ser dock inga stora rubriker i kvällspressens löpsedlar eller specialinsatta reportage om fenomenet.

Men faktum är att hundratusentals, och ibland miljontals, världen över bänkar sig för att se de bästa göra upp med varandra på diverse spelslagfält. I Sydkorea är exempelvis StarCraft en folkrörelse från vilken flertalet av de allra bästa spelarna kommer - och turneringar sänds direktsänt i tv.

På Eurogamer.se ska vi försöka lotsa dig genom e-sportdjungeln med kontinuerliga artiklar om kommande evenemang och en titt på intressanta matcher som varit eller komma skall.

De stora spelen på e-sportarenan är Quake, Counter-Strike och giganten StarCraft II. Räkna även med att spel som StarCraft: Brood Wars, Warcraft III, Street Fighter, DotA och Heroes of Newerth kan dyka upp i detta segment.

Team Liquid Starleague 3 - Semifinalerna

En av vecka 18 största händelse för oss svenskar inom E-sport var TSL3:s semifinaler där vi hade två svenskar som kämpade om att ta sig till finalen.

Först ut var Markus"ThorZaIN" Eklöf som mötte ukrainaren KaS. Enligt förhandstipparna skulle KaS har överhanden då han på pappret är riktigt bra på terran vs. terran vilket var fallet denna gång. ThorZaIN har dock imponerat stort de senaste veckorna och formen höll i sig även denna gång.

KaS lyckades enbart att vinna ett av spelen - i semifinalerna spelar man till bäst av sju spel - och svensken tog sig vidare till final med 4-1. Dessutom har svensken rekryteras av topplaget Mousesports och blir därmed lagkamrat med storspelare som tysken Dennis "HasuObs" Schneider och svensken Stefan "MorroW" Andersson. Stort grattis till Markus!

I den andra semifinalen var det dags för svenska protosspelaren Johan "NaNiwa" Lucchesi mot just ThorZaIN:s nya lagkamrat HasuObs i en protoss vs. protoss-match.

NaNiwa förlorade det första spelet efter ett taktiskt drag som initialt så bra ut men som inte gick hela vägen fram. Efter den förlusten ryckte svensken upp sig och plocka fyra raka spel utan större problem. Finalen den söndagen 15/5 blev alltså en helsvensk historia. Detta är ännu ett bevis för att Sverige är ett land att räkna med när det kommer till E-sport. Kul!

Team Liquid Starleague 3 - Finalen

På söndagen var det då dags för superfinalen i TSL3 mellan de två svenskarna NaNiwa (protoss) och ThorZaIN (terran). Tittade man på statistiken var NaNiwa klar favorit då han i de 25 senaste matcherna mot terran bara förlorat två medan ThorZaIN hade lite mer humana (no pun intended) siffror i sina matcher mot protoss.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (5)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

Recension: Tropico 5

Ta på dig baskern och bli kommunistledaren du alltid drömt om.

RekommenderatRecension: XCOM 2 (Konsol)

Även soffbefälhavare får rädda planeten nu.

FeatureFörtitt: Anno 2205

Houston, vi har en förtitt.

FeatureRichard Aldridge från Creative Assembly svarar på frågor om Total War: Warhammer

Mindre än ett halvår kvar till det efterlängtade släppet av Total War: Warhammer

Andra saker på sidan...

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading