E-sportnytt med Eurogamer [v.20 2011]

Allt det senaste inom e-sportvärlden!

Elektronisk sport - eller kort och gott e-sport - är idag en stor sak. Du ser dock inga stora rubriker i kvällspressens löpsedlar eller specialinsatta reportage om fenomenet.

Men faktum är att hundratusentals, och ibland miljontals, världen över bänkar sig för att se de bästa göra upp med varandra på diverse spelslagfält. I Sydkorea är exempelvis StarCraft en folkrörelse från vilken flertalet av de allra bästa spelarna kommer - och turneringar sänds direktsänt i tv.

På Eurogamer.se ska vi försöka lotsa dig genom e-sportdjungeln med kontinuerliga artiklar om kommande evenemang och en titt på intressanta matcher som varit eller komma skall.

De stora spelen på e-sportarenan är Quake, Counter-Strike och giganten StarCraft II. Räkna även med att spel som StarCraft: Brood Wars, Warcraft III, Street Fighter, DotA och Heroes of Newerth kan dyka upp i detta segment.


Global StarCraft II League - GSL Super Tournament

Det stora koreanska StarCraft II-ligan Global StarCraft II League har nu släppt uppställningen i deras kommande GSL Super Tournament. Turneringen kommer att involvera 64 spelare och inkluderar samtliga spelare i ligans två grupperingar - den högra ligan Code S och den lägre Code A - samt ett antal spelare som ännu inte tillhör GSL.

Svensken Jonathan "Jinro" Walsh, som nyligen blev nedpetad från Code S under GSL May, kommer att delta som en av endast två spelare vilka inte kommer från Sydkorea.

Upplägget är enkelt och kommer att vara en ren utslagsturnering som inledningsvis är uppdelad på fyra grupper som innehåller 16 spelare vardera. De två som lyckas hålla sig kvar i respektive grupp kommer att mötas i slutspelet. Jinro kommer att spela i Grupp D vilka kommer börja spela om någon vecka men redan om några dagar drar turneringen i gång med några av världens bästa StarCraft II-spelare.

Den slutgiltiga vinnaren kommer att gå hem 600 000 kronor rikare.


PLAY CS 1.6 Cup - Svenska framgångar

I slutet av veckan avgjordes Counter-Strike 1.6-turneringen PLAY CS 1.6 Cup och det skulle till slut bli en nordisk uppgörelse. Svenska CS-laget Fnatic fick i finalen möte det danska TCM-Gaming efter att ha slagit ut ryssarna Virtus.Pro i semifinalen.

Den första matchen, som spelades på kartan de_nuke, blev riktigt jämn med en knapp vinst för svenskarna med 16-14. Den andra matchen skulle dock domineras helt av Sverige och danskarna fick se sig slagna med överväldigande 16-2.

Fnatic avstod från priserna och TCM-Gaming fick gå hem med prispengarna på 500 $US och varsitt grafikkort.

Finalen kan ni se här:

PLAY CS 1.6 Cup, final. Fnatic vs. TCM

World Cyber Games 2011 - StarCraft II-kvalet

Tidigare i maj ställde 128 spelare upp i en serie onlinematcher där de bästa gick vidare för LAN-spel på Inferno Onlines lokaler här i Stockholm. Igår, lördagen 21 maj, var det dags att ta reda på vilka två spelare som kommer att kämpa mot varandra på DreamHack Summer 2011.

Mycket står på spel då vinnaren på DreamHack kommer att få en av de två flygbiljetterna till Busan i Korea för att representera Sverige i World Cyber Games 2011.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

Recension: She Wants Me Dead

Jerry Fogselius har gjort allt i sin makt för att överleva katten.

Tävling: Vinn enormt PC-paket

En jädrans massa PC-prylar letar vinnare.

Phil Spencer: Scorpio är en 4K-konsol

Xbox-chefen har blivit intervjuad.

EssentielltRecension: This War of Mine: The Little Ones

Barn kommer alltid vara barn, även i krig.

Tävling: Vinn kritikerrosade Uncharted 4: A Thief's End och en t-shirt!

Är du redo för det största äventyret någonsin?

Andra saker på sidan...

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading