Elektronisk sport - eller kort och gott e-sport - är idag en stor sak. Du ser dock inga stora rubriker i kvällspressens löpsedlar eller specialinsatta reportage om fenomenet.

Men faktum är att hundratusentals, och ibland miljontals, världen över bänkar sig för att se de bästa göra upp med varandra på diverse spelslagfält. I Sydkorea är exempelvis StarCraft en folkrörelse från vilken flertalet av de allra bästa spelarna kommer - och turneringar sänds direktsänt i tv.

På Eurogamer.se ska vi försöka lotsa dig genom e-sportdjungeln med kontinuerliga artiklar om kommande evenemang och en titt på intressanta matcher som varit eller komma skall.

De stora spelen på e-sportarenan är Quake, Counter-Strike och giganten StarCraft II. Räkna även med att spel som StarCraft: Brood Wars, Warcraft III, Street Fighter, DotA och Heroes of Newerth kan dyka upp i detta segment.

DreamHack Summer 2011 - League of Legends

Nu i helgen avgjordes vilka lag från Europa och Nordamerika som skall få spela på DreamHack mot de två lagen från Singapore och Filippinerna som redan är klara. Det hela avgjordes via två skilda utslagsturneringar, en turnering för vardera kontinent, med de åtta högst rankade lagen per region.

Väl på DreamHack kommer de åtta lagen att tävla om prispotten på hela 100 000 amerikanska dollar. Sverige har spelare inom toppen även här då Karl "Farfain" Höjer spelar i den Tysklandbaserade organisationen SK Gamings League of Legends-lag. SK Gaminglaget fick dock se sig slagna mot ärkerivalerna Fnatic.

DreamHack Summer 2011 - Heroes of Newerth

Arrangörerna för DreamHack har meddelat att de har lyckats höja prispengarna för deras Heroes of Newerth-turnering. Tidigare hade de en pott på 35 000 kronor där vinnaren skulle få 20 000 av dessa. Nu är istället den totala summan 100 000 kronor. Vinnaren kommer att plocka hem 55 000, andra plats får 30 000 och en bronsplats ger 15 000. Vinnaren är också direktkvalificerad till Heroes of Newerth-slutspelet på DreamHack Winter 2011.

Everyone. Must. Die. - Gruppspelen

Den amerikanska Quake Live-turneringen Everyone. Must. Die. har börjat nå sin kulmen. Tidigare under maj gick kvalificeringsheaten där de fyra bästa spelarna i varje heat gick vidare till gruppspelet som började spelas nu i söndags, 29/5, och fortsätter under veckan.

Varje kvalificeringsheat är en utslagsturnering bestående av 64 spelare. Matcherna spelas i dueller mellan två spelare där bäst av tre vinster går vidare i turneringen. I heaten finaler spelar man dock till bäst av fem vinster.

Gruppspelet är uppdelade i fyra grupper där de två bästa spelarna i varje grupp tar sig vidare till finalen som går av stapeln söndagen den 5 juni. En ensam vinnare tar hem 2200 amerikanska dollar.

Gruppspelen pågår som sagt för fullt precis när jag skriver detta och kan inte länka in några videoklipp. De som vill se de bästa Quake Live-spelarna i Nordamerika göra upp i kvalificeringsheaten kan kolla in dessa nedan.

Everyone. Must. Die. - Kvalificeringsheat 1

Everyone. Must. Die. - Kvalificeringsheat 2

Everyone. Must. Die. - Kvalificeringsheat 3

Everyone. Must. Die. - Kvalificeringsheat 4

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (0)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.