Det sägs att tiden läker alla sår, men personen som myntade det uttrycket spelade uppenbarligen inte särskilt mycket tv-spel.

När det kommer till denna underhållningsform gäller nämligen raka motsatsen. En liten brist som knappt någon brydde sig om för tio år sedan kan i dag kännas gigantisk och förstöra ett helt spel.

Om detta beror på att vi tröttnat på upprepandet av liknande brister i andra spel från samma tidsera, eller om vi helt enkelt vant oss vid smartare lösningar på problemen och därmed satt en högre lägstanivå på mediet låter jag vara osagt. Men vad jag däremot kan konstatera är att ytterst få spel åldras med värdighet.

Det här är SEGA Rally ett lysande exempel på. När jag var yngre var detta arkadrallyspel kungen bland bilspel i mina ögon. Ytterst få konkurrenter lyckades bjuda på samma adrenalinpumpande och intensiva kamper mot klockan, där det gällde att ligga perfekt placerad inför varje kurva för att med bredställ flyga förbi nittiograderssvängar i ruskigt höga hastigheter.

När jag plockade upp spelet på senare år var känslan jag fick helt annorlunda än vad jag ville minnas den som, och det som en gång var kungen bland racingspel hade förvandlats till en medioker och ful tappning av rallysporten, utvecklad av någon som aldrig suttit i en verklig bil.

Vad denna förvanskning beror på går att spekulera i, men en sak är säker. Och det är att racinggenren minst sagt ser annorlunda ut i dag mot för femton år sedan. Numer domineras den av ultrarealistiska fordonssimulatorer där lika stor fokus läggs på att byta däck som på ren och skär körglädje.

Undergenren arkadracing finns ju fortfarande, och den går oftast ut på att kvadda motståndarnas bilar med eller utan vapen som i Burnout och Need for Speed, eller utföra galna 720-graderssnurrar inför varje kurva för att bygga upp sin boostmätare som i Ridge Racer. Och ja, alla bilspel innehåller boostmätare nu för tiden.

Jag menar inte att genrens nya inriktningar är särskilt negativa – tvärt om, jag tror aldrig racinggenren har mått bättre än i dag. Men det är också detta som blir ett stort problem för SEGA Rally Online Arcade, ett nytillskott till en serie som inte riktigt hängt med i svängarna de senaste åren.

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.