Rapport från Retrospelsmässan 2011

Var du där?

När jag och Robert Johansson kliver in i Gamlestadens kulturhus möts vi av en tremannaorkester som spelar temat från Super Mario Bros. Mellan oss och bandet sitter en gammal man med vitt skägg och läser dagens tidning, han sneglar mot bandet och ser ut som att han inte har den blekaste aning om vad det är som pågår.

Men det är han ensam om. I kön till bankomaten utanför var det uteslutande retronördar precis som oss själva som pratade tv-spel, gamla minnen och vad de hoppades se på mässan.

Utställningshallen är positivt överraskande. Rummet innehåller bland annat två Amiga femhundra, Sega cd, Cd-i, Sega Saturn, olika NES-konsoler, Pong, en arkadmaskin med Space Invaders och massvis med annat kul. Vi går snabbt vidare till marknaden för att vi tror oss kunna hinna före alla andra som är ute efter lite retrospel. Där inne kan vi snabbt konstatera att vi inte har hunnit före någon. Tvärtom, vi var långt efter alla andra. Robert tränger sig in i folkmassan och börjar plocka i en back SNES-spel som ligger på golvet. Jag bestämmer mig istället för att kika på tävlingen som pågår på scenen.

Det var den första av dagens tävlingar, två projektorer riktades mot vita lakan på scenen. Den vänstra visade ställningen i turneringen och på den högra slogs två ivriga gamers om ledningen i Sega rally till Saturn. Senare under dagen skulle även tävlingar i Super Mario Bros. och Street Fighter II Turbo gå av stapeln på scenen. Och under mässan var det highscore-tävling i både Pinball Fantasies och Donkey Kong, men någon kill-screen i det sistnämnda spelet blev det dock aldrig.

När Robert återvänder med ett exemplar av Djungelboken och Super Mario All-stars styr vi tillbaks in till spelmaskinerna. Det är trots allt därför vi är där.

Första konsolen jag testar är en Vectrex ­­- en maskin med vektorgrafik och en liten inbyggd skärm. Asteroids-klonen Minestorm är spelet och det imponerar faktiskt. Synd bara att varken 3D-glasögonen eller pekpennan fanns med på mässan, men det var väl inte särskilt oväntat med tanke på hur sällsynta de är. Att få prova 3D och en pekskärm från 1982 hade inte varit annat än episkt.

Nästa maskin blir Cd-i. Det legendariskt dåliga Zelda: the Wand of Gamelon sitter i. Jag har tidigare endast hört legenden om hur otroligt uselt det är men jag var ändå inte helt beredd på hur illa det skulle vara.

Det fick mig att tänka på när jag var liten, de gångerna som jag fick ett nytt spel som visade sig vara riktigt dåligt. Då man satt där med gråten i halsen och fortsatte spela trots att besvikelsen var total och verkligen hoppades på att det skulle bli roligt snart. Eftersom jag nu är vuxen vet jag att det inte blir roligare sen, så jag överger maskinen efter några minuter och skänker en tanke till alla barn vars uppväxt blev förstörd av Cd-i.

Sedan är det dags att plantera sig framför en klassiker ett tag. Amiga 500. Medan vi bestämmer oss för vilket spel vi ska spela sneglar jag över på killen som sitter och spelar Super Mario Bros. bredvid oss och försöker få ett perfekt spelomgång. När jag ser honom spela inser jag att jag nog inte alls ska ställa upp i den kommande tävlingen. Han stannar aldrig någonsin, inte ens hammarbröderna på bana 8-2 saktar ner honom en sekund.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Håkan Öberg

Håkan Öberg

Skribent

Håkan tycker ofta att det var bättre förr, gillar djupa diskussioner och slutar spela World of warcraft en gång i kvartalet.

Relaterat material

RekommenderatRecension: Quantum Break

Tillbaka till framtid... Nutid... Adam har spelat Quantum Break!

FeatureFörtitt: LEGO Marvel's Avengers

Vi har lekt bland dansk plast och amerikanska superhjältar.

Följ Eurogamer.se på Närcon Vinter 2016!

Med packade väskor slänger sig Gabriel iväg till Närcon Vinter 2016.

FeatureSåhär var PC Gaming Show

Det här är vad sjutton PC Gaming Show var.

FeatureAndréas krönika #6: Om Jonas Pettersson

Det sker lite ändringar på redaktionen och Andréas berättar om vad som sker, rent praktiskt.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading