Utvecklaren Level 5 skapade en smärre kontrovers när uppföljaren till rollspelet White Knight Chronicles (recenserat av Markus här) släpptes i Japan förra året.

Spelet krävde nämligen att du hade klarat den första delen innan du kunde påbörja det. Det är ett drag som i väst antagligen hade skrämt bort en hel del.

Som tur är har det kravet helt försvunnit i den västerländska utgåvan och man har även passat på att inkludera det första spelet i förbättrad form för de som helt missat det.

När White Knight Chronicles 2 börjar får jag tre val – starta från början med White Knight Chronicles 1, påbörja tvåan på en fördefinierad nivå eller importera min karaktär från White Knight Chronicles 1.

Det är ett ganska intressant och ovanligt grepp i konsolrollspel som skiljer sig markant från Mass Effects hantering av sparfiler. Här importeras din karaktärs utseende, färdigheter och utrustning och inte bara vissa fördefinierade val du gjort under föregående spels gång.

Det första som sker, oavsett vilket val du gör, är att du får skapa eller modifiera din karaktär. Mängden valmöjligheter kan kännas lite överväldigande men till skillnad från exempelvis Elder Scrolls: Oblivion så verkar det smått omöjligt att skapa fula karaktärer.

White Knight Chronicles 2 är precis som föregångaren ett actionbetonat rollspel satt i en färgglad, medeltida fantasymiljö. Det tar vid drygt ett år efter att händelserna i första spelet kommit till ett ganska abrupt men lyckligt slut. Våra hjältar är fortfarande vid god hälsa och befinner sig kvar i Balandor efter att ha räddat prinsessan Cisna.

Allt är dock inte frid och fröjd i landet. Det sedan länge vilande Yshrenia-imperiet har börjat röra på sig och förklarar krig mot resten av världen. Primärt är det kungadömena Balandor, Faria och Greede som drabbats hårdast.

Prinsessan Cisna av Balandor ber oss resa till Faria för att söka råd från fader Yggdra om hur vi ska kunna stå emot Yshrenia. Så börjar kampanjen som är ungefär lika rak och linjär som i ettan med dryga trettiotalet timmars speltid.

Striderna i White Knight Chronicles 2 är semirealtidsbaserade – du manövrerar din karaktär fritt på fältet och ser hela tiden var fiender befinner sig och kan välja att strida mot dessa eller inte. Karaktärer får erfarenhetspoäng och går upp i nivå genom att besegra fiender, och kan vid ny nivå välja att spendera färdighetspoäng i någon av de discipliner som finns tillgängliga – svärd, spjut, yxor, pilbåge, offensiv och defensiv magi. Det står dig helt fritt att bestämma hur karaktärerna skall utvecklas så det finns stora möjligheter att själv forma hur man vill spela.

Färdigheter placerar du sedan i en funktionspalett som hela tiden visas längst ner på skärmen i strid. Härifrån väljer du vilken färdighet, attack eller magi du vill använda mot fiender och efter du valt och utfört den så snurrar en nedkylningsmätare ner innan du får utföra en handling igen. Det påminner en del om stridssystemet i Final Fantasy XII eller godtyckligt MMO.

About the author

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Skribent

Fredrik spelar hellre roll än boll, och gärna med lite japansk galenskap inblandad.

Fler artiklar av Fredrik Johansson

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading

Relaterat material