Mass Effect 3

Massiv effekt på E3-mässan

Långt ifrån alla på E3-mässan får inbokade visningar och förhandstester av spel, och då är det köer som gäller. Lyckligtvis slapp jag stå i sådana inne på mässan, men det sved ändå att se människor som stod och köade i flera timmar i hopp om att få se en glimt av spelen de så gärna ville skriva om.

En av mässans längsta köer var till science fiction-eposet Mass Effect 3, och till och med vi med VIP-kort fick vackert vänta ett tag. Efter lite snack lyckades vår chefredaktör Toby fixa några platser åt oss på nästkommande visning, men jag kände mig ändå lite besviken när presentationen var över.

Det var inte för att spelet verkar vara dåligt på något sätt, utan för att det inte var så hemskt mycket nytt som visades upp.

Bioware valde att visa tre olika sekvenser som spelades på plats, det vill säga inte några videor, och de två första bestod av exakt samma material som visades upp på Microsofts och Electronic Arts presskonferenser.

För dig som inte har sett dessa kan jag kort berätta att den första sessionen mestadels består av dialog för att visa upp dess Kinect-stöd, som innebär att jag istället för att bläddra bland alternativen enkelt säger exakt det svar som jag vill ge. Av naturliga skäl måste jag välja något av de förslag som visas upp, men visst vore det roligt att någon gång i framtiden kunna formulera helt egna frågor?

Del två går in på nyheten med taktiska kommandon under eldstrider. Även detta går att styra med Kinect, men om du enbart kör på handkontrollen kan du numera meddela din trupp exakt var de ska stå och vad de ska göra.

Tidigare kunde jag enbart bestämma vilken typ av attack de skulle göra, men nu kan jag alltså även påverka deras positioner.

Under dessa två sekvenser berättade Bioware för oss om några andra nyheter som inte hann nämnas, till exempel de nya och mer realistiska handgranaterna, att du numera kan anpassa dina vapen på fler sätt genom nya vapenuppgraderingar, bättre täckningssystem (taget från Gears of War-spelen, kanske?) och att du numera kan använda dig av mekaniska rustningar, så kallade mechs.

Men sen är det dags för något helt nytt, och jag får se en kortare snutt från ett uppdrag som utspelas i början när Reapers invaderar jorden. Både stora (och då menar jag stora!) och små sådana tar för sig när de försöker döda allt och alla som står i deras väg. Shepard står till en början själv, men får snabbt hjälp av gamla vännen Anderson när de försöker fly galenskapen och samtidigt rädda så många personer som möjligt.

Markfienderna består mestadels av kannibaler som givetvis är ute efter att äta skadade människor och barn som inte har hunnit komma undan. Men det är inte de som står i fokus för Shepard, utan det är jakten efter radiokommunikation som är högsta prioritet.

Han behöver nämligen komma i kontakt med skeppet Normandy för att lyckas fly och försöka rädda världen, trots att han numera inte tillhör militärstyrkan. Det ändras dock i slutet av sekvensen när Anderson berättar att han fått tillbaka sitt gamla jobb och att det är hans uppdrag att åter igen samla ihop de bästa personerna för att ta fram en plan för att rädda allas existens.

Det slutar med att Normandy till slut kontaktas, och att besättningen - med Miranda i spetsen - räddar Shepard.

Visningen är över för den här gången, och det återstår nu att se vad utvecklarna Bioware vill visa upp från Mass Effect 3 under GamesCom-mässan i augusti.

Mass Effect 3 släpps den 6 mars 2012 till PC, PlayStation 3 och Xbox 360.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (5)

About the author

Jonas Aronsson

Jonas Aronsson

Contributor

Relaterat material

FeatureFörtitt: Mario Tennis: Ultra Smash

Vår älskade Mario med vänner är tillbaka i ännu ett hysteriskt sportspel.

EA på E3, live

Klockan 22.00 drar EAs presskonferens igång. Vi på redaktionen streamar konferensen och kommenterar den i vår live-chatt som du hittar nedan. Häng gärna med!

FeatureFörtitt: Tom Clancy's The Division

Lucas har dykt ner i virushärjade New York och blivit smittad av online shooter-sjukan.

FeatureFörtitt: The Sims 4 Dags Att Jobba

Sheila Stormfeldt från danska Eurogamer har testat den kommande expansionen.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading