Spela på sommaren - Ett socialt faux pas?

Hur accepterat är det att spela egentligen?

Solen skiner, fåglarna kvittrar och tidigare vinterbleka svenskar vältrar sig i sommarens solstrålar. Någonstans hörs en liten symfoni från valfri konsol eller dator. Under bråkdelen av en sekund förmörkas solen, fåglarna sätter kvittret i halsen, grillröken luktar helt plötsligt lite unket och långt bort i fjärran hörs ett gråtande litet nyfött barn.

Sverige är ett land med ett mycket växlande klimat och sommaren är lika kort som Homefronts enmanskampanj. Detta gör att vår befolkning gärna reser utomlands under hösten eller vintern samt dyrkar sommaren mer än något annat. Kvällspressen trycker ut väderprognoser på löpsedlarna och hur irriterad jag än blir säljer dessa tidningar som - ja, väderprognoser i solsken. Vi måste till alla pris utsätta oss för solens dödstrålar och den som inte rättar sig i ledet är nog lite konstig.

Om allt detta är sant, och jag inte överdriver allt för mycket, borde vi spelare direkt hamna i kategorin "kufar utan liv". Att dra igen persiennerna eller rullgardiner för att minska det förhatliga ljuset som blänker i tv:n eller datorskärmen kan ju inte vara normalt.

Att ligga i hängmattan med en bok i fyra veckor varje sommar är ett accepterat semesterfördriv. Hur reagerar folk om man säger att man spelat tv- eller datorspel i fyra veckor på semestern? Knappast med en igenkännande blick och ett leende. Att hoppa över sommarens femte-elfte grillningen för att man ska spela igenom BioWares senaste rollspel är inte helt okej, men att vara ute med båten en liten stund är det.

Vad jag vill säga, förutom att försöka vara rolig, är att tv-spel på sommaren inte är helt socialt accepterat i detta land och jag kan inte riktigt förstå varför. Är det barnsligare än andra, mer somriga aktiviteter? Om det är en fotbollsmatch på tv är det ok att bänka sig med polarna framför teven men inte med senaste FIFA? Inte för att jag spelar FIFA men ni fattar vad jag är ute efter.

Denna känsla skulle i och för sig bero på att inga i min direkta bekantskapskrets spelar tv- eller datorspel på någon som helst regelbunden basis. Sitter ni i ett nedsläckt rum och fingrar på era elektroniska leksaker på sommaren eller känner ni er tvingade att spela kubb ute på gräsmattan bara för att solen har fått för sig att slänga iväg några strålar mot vår kalla nord?

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (5)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureSpelhistoriens största fenomen

Vad har fått hela världen att börja spela?

FeatureAndréas årskrönika 2015

Eurogamers chefredaktör blickar framåt och bakåt.

Recension: Rare Replay

Ett skepp laddat med klassiker.

FeatureFem instrument vi vill ha i Rock Band

Gitarr och trummor är gammalt - ge oss nåt nytt!

Andra saker på sidan...

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading