Outsidern, som vi kallar dessa underliga varelser, har skapat någon slags portal och drar den skrikande vetenskapsmannen mot den. Det är en jobbig situation då mannen är den person vi är här för att hämta upp.

Till min förskräckelse blir portalen större och börjar dra till sig föremål i närheten, inklusive mig själv. Trots en övermänsklig kraftansträngning slängs jag handlös igenom portalen in i det okända.

X-COM-serien hade sin storhetstid i mitten och slutet av 90-talet med flera populära titlar. De två första spelen UFO: Enemy Unknown och X-COM: Terror from the Deep ligger mig personligen varmt om hjärtat. Spelen blandade turordningsbaserade, taktiska strider med forskning och strategi på en global skala.

Men 2001 tog serien ett uppehåll. Fram till nu då 2K Marin, som ligger bakom BioShock 2, har fått i uppdrag att väcka den gamla serien till liv. Och med väcka till liv menar jag att de gör något helt nytt med serien.

XCOM utspelar sig i början på 60-talet och jorden håller på att invaderas av en ras kallad "Outsider". Kalla kriget rasade i full kraft när detta nya hot uppenbarade sig men supermakterna har för tillfället lagt sina barnsligheter åt sidan för att bekämpa dessa utomjordingar.

Du tar rollen som William Carter, före detta underrättelse officer och allmän tuffing, som har fått i uppdrag att samla ihop en grupp som specialiserar sig på att bekämpa dessa nya fiender. Från organisationen huvudkontor kan du rekrytera nya agenter som kan följa med dig ut i fält. Dessa har olika egenskaper som passar för olika uppdrag.

När du är ute på uppdrag kommer agenterna att samla på sig erfarenhet som sedan kan användas för att ge dessa specialförmågor. Det kan vara allt från att göra mer skada eller få bättre sköld till mer mentala och underliga egenskaper. Dessa uppgraderingar är personliga för denna agent och permanenta.

Innan uppdrag kan du bara välja ett fåtal av dina agenter så det gäller att vara lite strategisk. Dina agenter kan inte dö men om du är oförsiktig kan de bli liggande i sjuksäng och ej valbara under kommande uppdrag. Om du då har alla ägg samlade i ett fåtal agenter kan du helt plötsligt stå med en massa nybörjare på handen.

Själva uppdragen ser till en början ut att vara rena skjutspel i förstapersonsvy men snart visar det sig att det finns mer under ytan är att bara springa runt och skjuta. Du kan ge enklare order till dina agenter direkt via knapparna på handkontrollen. Med dessa kan du till exempel ge order om att dra till sig fiendeeld medan du flankerar dem eller be dem slänga sig i skydd.

Om du tycker det behövs lite mer kontroll eller om du vill använda specialförmågor finns det andra alternativ att tillgå.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (6)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.