Pac-Man har utsetts till det bästa arkadspelet någonsin i en ny undersökning från företaget Kontrolfreek som bad deltagarna lista sina tio favoritspel från arkadhallarna. Pac-Mans fru, Ms. Pac-Man kom först på sjätte plats med 47 procent.

Själva rangordningen på spelen är dock inte det mest intressanta, utan det är snarare skillnaderna mellan tjejernas och killarnas röster.

I nästan alla fall var spel där man skjuter saker eller slåss mer populära bland männen än bland kvinnorna. Till exempel hade nästan fyra av tio killar med Mortal Kombat på sin listan medan bara två av tio tjejer hade det. Mortal Kombat är så klart känt för det väldigt brutala och grafiska våld som inte hade sin likhet någonstans i arkaderna på tiden som det kom. Men även när det gäller de mest grundläggande spel ses i alla fall en liten skillnad.

Asteroids, Space Invaders, Galaga, Street Fighter II, Punch Out och Teenage Mutant Ninja Turtles är alla populärare hos killarna. Ms Pac-Man, Centipede, Mario Kart och Bubble Bobble är alla mer populära bland tjejerna.

Den ohotade vinnaren, Pac-Man var så gott som lika populär hos allihop. Nästan åttio procent av alla som röstade hade det på sin lista. Slutsatsen vi kan dra är att när det gäller att äta prickar i spökfyllda labyrinter är vi alla lika.

Värt att tillägga är att undersökningen kanske inte är helt statistiskt säkerställd och är en del i en kampanj för Kontrolfreeks lansering av arkadspakar till PlayStation 3 och Xbox 360.

Här är topp tio-listan:

  1. Pac-Man
  2. Donkey Kong
  3. Space Invaders
  4. Asteroids
  5. Frogger
  6. Ms Pac-Man
  7. Centipede
  8. Pong
  9. Mortal Kombat
  10. Galaga

Hela listan

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (7)

About the author

Håkan Öberg

Håkan Öberg

Skribent

Håkan tycker ofta att det var bättre förr, gillar djupa diskussioner och slutar spela World of warcraft en gång i kvartalet.