Där!

På en parkeringsplats i en obskyr del av staden stod den. Det ultramoderna stridsflygplanet bara väntar på att någon ska hoppa in och göra kvarteret till ett brinnande kaos.

Du kanske tycker att det är konstigt att ingen gör något för att stoppa mig eller att det är helt normalt för en otränad flyga ett jetplan utan träning? Men jag tillhör The Saints och för oss är inget omöjligt.

Jag ska direkt säga att jag har praktisk taget noll koll på Saints Row-serien. Har på min höjd spelat ett demo av någon del. Men jag har hört en hel del om spelen och uppfattningen jag har fått innan är att det är ett Grand Theft Auto fast utan att ta sig själv på något allvar överhuvudtaget. Det är i alla fall uppfattningen jag fick efter presentationen av seriens tredje del, Saints Row: The Third.

Ni har säkert sett det långa videoklippet där spelaren praktiskt taget går bärsärkargång mitt i Steel Port – den helt nya staden som spelet utspelar sig i. Inget är heligt och inget är omöjligt för dig som spelare och detta är utvecklarnas filosofi.

Du är en superkändis och med denna titel kan du göra i princip som du vill med stadens invånare, byggnader och annat innehåll. Vill du springa runt och slå ner folk på måfå med en stor dildo är det ingen som stoppar dig. Löpa amok med en stridsvagn för att förstöra så mycket det bara går? Kör på, det är ingen som bryr sig.

Denna framtoning har både sina fördelar och nackdelar. Å ena sidan ger den dig en lekplats med massor av småsaker att göra och upptäcka hela tiden. Men den andra sidan kan det göra det hela ofokuserat och rörigt. För det finns en bakgrundshistoria och en huvudberättelse.

Brottssyndikatet, som varit The Saints fiende i de tidigare delarna, har även börjat sätta klorna i Steel Port. Genom tre gäng har de delat upp staden i tre delar och våra hjältar har fått idén att försöka ta kontroll över dessa gäng för att få lite lugn och ro.

Vi fick se ett uppdrag där The Saints planerar att råna en bank som tillhör syndikatet. Genom hela banken var det i praktiken fingret på avtryckaren hela tiden. Brottsyndikatets vakter och stadens polis är helt plötsligt konstant närvarande.

Det hela kulminerar med att man flyger spränger loss bankvalvet och flyger iväg med det via helikopter med spelaren på valvets tak stridandes mot stridshelikoptrar, insatsstyrkor och annat löst folk.

Allt är action och extremt överdrivet. Jag vet att en del gillar detta men jag tyckte det hela gick lite för långt. Allt från överdimensionerade sexleksaker som vapen till ständig massaker kändes inte som min kopp te.

Vill du ha Grand Theft Auto helt utan allvar eller verklighetsförankring kan detta vara något för dig att se fram emot när Staints Row: The Third släpps till Xbox 360, PC och PS3 den 15 november i år.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.