Efter händelserna på Utöya låter inte moralpaniken vänta på sig.

När det kom ut att Utöya-mördaren spelade Call of Duty: Modern Warfare 2 och World of Warcraft har det spekulerats i hur våldsamma spel kan påverka människor. Norska Coop har nu bestämt sig för att överge all reson och istället plocka bort 51 titlar från sina hyllor.

Förutom World of Wacraft och Modern Warfare kommer spel som Homefront, Sniper Ghost Warrior och Counter-Strike att tas bort. SVT rapporterar att Produktchef André Holt sade så här till tidningen Verldens Gang.

"Vi har gjort våra bedömningar avdelning för avdelning. Vi har tagit bort flera olika spel tillfälligt, av respekt för de drabbade."

En som inte hoppar på fingerpekartåget är den norska återförsäljaren Spaceworld, som enligt marknadschefen Carl Haakon Klafstad väljer att behålla alla spel.

"Vi kan inte se något sammanhang mellan det tragiska skett och det att vi säljer spel. Vi har aldrig sett någon undersökning som menar att spel leder till dylika händelser."

Det har inte heller Jonas Linderoth, spelforskare vid Göteborgs universitet som sa så här till DN.

"Det är en helt orimlig slutsats att dataspelen leder till ökat våld. Modern Warfare 2 spelas av 22 miljoner människor. Det finns inget kausalt samband."

Han menar att den ökade aggressivitet man kunnat mäta i studier bara beror på själva tävlingsmomentet, alltså precis samma sak som i sport. Att ingen gillar att förlora.

Det har också nyligen kommit forskning som menar att tv-spel, både vanliga och våldsamma minskar våldsbrott genom att de sysselsätter ungdomarna och håller dem borta från gatan.

Rapporten finns här för de som vill läsa den.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

Spel i den här artikeln

About the author

Håkan Öberg

Håkan Öberg

Skribent

Håkan tycker ofta att det var bättre förr, gillar djupa diskussioner och slutar spela World of warcraft en gång i kvartalet.