Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Jungle Strike (MegaDrive, 1993)

Alla trodde att världen blivit lite säkrare efter att den elake diktatorn i Desert Strike blivit oskadliggjord, men inget kunde vara mer fel. Diktatorns son har slagit ihop sina påsar med en ökänd knarkkung och dennes kartell. När du räddar du räddar USA:s president i din Comanche-helikopter får du uppdraget att en gång för alla slå ut det stundade hotet.

1
Comanche - alla diktatorers stora skräck.

Jag gillar de flesta spelen i Strike-serien men det andra spelet ligger mig varmast om hjärtat. Föregångaren hade en lite för hög svårighetsgrad och inte speciellt varierande miljöer, då det enbart utspelade sig i öknen. I Jungle Strike fixade EA de flesta problem från föregångaren.

Miljöerna är klart mer varierande och vi får flyga i allt från kuststräckor och ökenlandskap till tropiska djungler med tempel samt i Washington DC. De olika deluppdragen är fler och har större variationsrikedom. I denna del får vi även ratta andra fordon som till exempel svävare, motorcykel och en F117 Stealth Fighter.

Tack vare de olika miljöerna fick spelet mycket mer färg och det hela ser mycket roligare ut än den röd-bruna öknen från första delen.

Serien fick flera uppföljare med Urban Strike, Soviet Strike och Nuclear Strike. Dessa hade än fler fordon och uppdrag men för mig var Jungle Strike delen som verkligen gjorde serien storslagen och riktigt rolig.


Veckans Retrokalkon: LHX: Attack Chopper (MegaDrive, 1992)

Jag har sagt det tidigare, simulatorer ska inte spelas på konsol. Inte nu och absolut inte då.

2
En ehm...prototyp, sade du?

LHX: Attack Chopper har egentligen inte något med Jungle Strike att göra förutom att du flyger en helikopter i prototypstadiet. Detta samt att du på något sätt gör det som krävs av dig för att göra världen till en bättre plats.

Där tar dock likheterna slut och allt faller pladask ur skyn. Vid tidpunkten hade vi flera stora flyg- och helikoptersimulatorer och LHX var inte ett av dessa.

Uppdragen var otillfredsställande och tråkiga, kontrollerna räcker inte till för att göra flygandet roligt och MegaDriven fixar inte riktigt att trycka ut tillräckligt med polygoner för att matcha de största konkurrenterna vid tillfället.

Jag minns att jag faktiskt såg fram emot detta spel, men mina förväntningar kraschlandade tillsammans med helikoptern.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (3)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.