Jag har aldrig varit något direkt fan av tv-programmet Hål i väggen, eller mänsklig Tetris som det brukade kallas för i japanska YouTube-klipp innan showen hittade hit till väst.

Däremot har jag alltid velat prova på leken i programmet. Varför vet jag inte riktigt, men det är någonting som tilltalar mig med att försöka hålla balansen i diverse märkliga ställningar för att likt en mänsklig pusselbit matcha hål i en vägg som kommer farande mot en. Det verkar kul och utmanande helt enkelt!

Efter att ha provat Kinectspelet Hole in the Wall som bygger på teveserien med samma namn är jag nu mer sugen än någonsin på att prova på leken på tv. Denna simpla simulation av konceptet är nämligen riktigt rolig och har lockat till många skratt framför krysslådan under veckan som gått.

Spelmekaniken är mycket simpel - Kinect filmar dig så att du får se en skugga av dig själv på skärmen, som du ska försöka få att passa i det kroppsformade hål i väggen som kommer åkande mot dig i långsamt tempo. Klarar du matcha hålet tillräckligt bra i några sekunder får du poäng och går vidare till nästa vägg, men om du skulle misslyckas tre gånger puttar väggen ner dig i en iskall bassäng med vatten (nej, inte på riktigt).

Roligast blir det om du spelar med en kompis vid din sida. Ni har då två hål ni ska försöka matcha på samma gång, och titt som tätt krävs kreativt samarbete som involverar en hel del kroppskontakt för att passera de lite knepigare hindren.

I finalomgången bjuds det på underhållande varianter av det vanliga upplägget. Exempelvis kan det handla om att väggen kommer farandes mot dig snabbare, eller att du ska vända dig bort från teven och låta din lagkamrat guida dig hur du ska stå för att inte bli knockad av väggen - något som inte bara är omänskligt svårt utan också löjligt underhållande.

Tyvärr är spelet långt ifrån felfritt, och även om titelns kärna är riktigt bra gör det ont att se alla brister utvecklarna låtit glida mellan fingrarna. Till exempel är kontrollen inte alltid så pålitlig, och även om den fungerar bra för det mesta kan den ibland bli väldigt bångstyrig och göra så att du titt som tätt misslyckas även på de lättaste hålen.

Spelet kräver även oerhört stor spelyta emellanåt. Jag har ett stort vardagsrum som varit fullt tillräckligt för alla andra Kinectspel jag provat, ändå upptäcker jag mig själv gång på gång inte kunna utföra rätt posering på grund av att någon soffa eller verklig vägg är i vägen.

Reglerna är även de korkat utformade. Om ni spelar i två lag och det ena laget misslyckas i första omgången fortsätter spelet utan dem, och det kvarvarande laget får spela de tre resterande omgångarna ensamma. Detta blir tråkigt för bägge parter då själva tävlingsmomentet försvinner, samt att hälften av spelarna inte ens får delta i leken.

Jag stör mig även på andra detaljer, som att fotografierna spelet tar på en inte visas upp automatiskt efter varje omgång, utan kan enbart nås via en klumpig meny. Tråkigt nog blir spelet dessutom ganska enformigt och tråkigt snabbt för dig som spelar ensam, och efter någon halvtimma i goda vänners sällskap.

Den första halvtimman är dock otroligt rolig, och för tankarna till en modernare version av sällskapsspelet Twister. Få saker kan slå underhållningsvärdet i spelets vrickade balansövningar, det kreativa samarbetet med din lagkamrat, och de hysteriskt roliga fotografierna spelet tar på dig och din vän när ni ser ut som idioter framför teven i tron om att en vägg är på väg att knuffa ner er i en vattenbassäng.

Hole in the Wall är helt enkelt ett tvättäkta partyspel i dess sanna bemärkelse, som gör sig bäst om det spelas i korta perioder någon gång i bland. Är det ett roligt festspel du är ute efter kan jag alltså varmt rekommendera denna titel, trots dess stora brister.

6 /10

Hole in the Wall finns nu ute via Xbox Live Arcade.

About the author

Kristoffer Nyrén

Kristoffer Nyrén

Skribent

Speltok från den stora ön i väst som just nu klädd i läderlappsdräkt varvar svettande i dansspel till Kinect med bilspel och galen japansk strategi.