Saints Row: The Third

Inte tredje gången gillt

Under E3 för några månader sedan fick jag en förhandstitt på den tredje delen av Grand Theft Auto-utmanaren Saints Row. Jag var inte överdrivet imponerad men detta kanske ändras med en kontroll i handen samt chansen att spela samma spel på riktigt. Och när jag säger samma menar jag exakt samma delar jag fick se i Los Angeles.

Vi börjar med det hektiska bankrånet där du och dina Saints-polare ska göra livet surt för det rivaliserande brottssyndikatet från de tidigare delarna i serien. Efter en inledande scen som förklarar läget är det dags att låta blyet tala.

Under presentationen på E3 reagerade jag på att det grafiska såg opolerat ut. När jag nu fick sitta och koncentrera mig till 100 % blev detta allt tydligare. Det hela ser gammalt och kantigt ut där pixlarna tydligt står ut när saker och ting rör sig på skärmen, och även animationerna ser onaturliga och ryckiga ut.

Rent allmänt blev jag besviken på grafiken och hade hoppats på att få se en nyare version av spelet. Det som oroar är att det inte är långt kvar innan spelet släpps och om detta är det slutgiltiga utseendet bådar det inte gott.

Däremot är det inte några fel på kontrollerna som följer industrins standard. Jag plockar smidigt upp snabbmenyn och väljer kvickt bland mina vapen med minimal nedtid i skjutandet. För det är vad Saints Row handlar om, skjuta motståndarna i ansiktet tills det inte finns fler att ta kål på.

Uppdraget kulminerar i alla fall i en våldsorgie på taket av bankvalvet som då hänger under en helikopter med stadens samtliga poliser i hälarna.

Vi flyttar snabbt över till Steelport i sig och sandlådedelen av spelet. Jag fick en rätt begränsad del av staden att vandra runt i och få sidouppdrag var tillgängliga. Som jag skrev i förhandstitten efter E3 kan du springa runt som du vill och göra lite som du vill, men det mesta verka kulminera i någon slags våldshandling.

De sidouppdrag vi fick testa var lite olika. Det ena gick ut på att ta död på områdets "ägare", vilket i detta fall var gänget som klär ut sig till mexikanska fribrottare, Luchadores. Målet är att orsaka så mycket skada som möjligt innan tiden går ut och när du väl börjat ta döda på dina motståndare kommer de i drivor vilket gör det hela lite lättare. Håll dödstalet konstant och du får allt mer poäng då din kombinationsbonus hela tiden går upp.

Det andra uppdraget, kallat "Försäkringsbedrägeri", gick ut på att orsaka så mycket skada - på dig själv denna gång - i syfte att få ut försäkringspengar. Det är bara att springa rakt ut i trafiken och låta dig bli påkörd om och om igen för allt högre bonus. Lite som att spela PAIN, fast utan humorn.

Oavsett vad du gör verkar det inte heller finnas några uppenbara konsekvenser för dina handlingar, om du inte börjar skjuta ner poliser vill säga.

Området av Steelport som jag fick se är grått och tråkigt utan något som gjorde staden levande eller intressant, vilket tillsammans med de övriga delarna inte gjorde något för att ändra min åsikt om spelet. Vi får se om de hinner finputsa Saint Row: The Third tills lanseringen på PC, Xbox 360 och PlayStation 3 den 18 november i år.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.

Relaterat material

FeatureSpelbranschen, jag har ledsnat på din handsvett

Alex tycker att folk ska börja tänka mer själva igen

FeatureÅsikt: Jag älskar förseningar

Och det borde du också göra.

FeatureEurogamer räknar ner till Retrospelsmässan: Retroflörtandets utveckling

Alex önsketänker och hinner dessutom med att samtidigt bekänna färg.

FeatureFörtitt: Alwa's Awakening

Under ett besök på Retrospelsmässan i Göteborg fick vi chansen att klämma på svenskutvecklade Alwa's Awakening.

Andra saker på sidan...

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!

Hide low-scoring comments
Ordna
Threading