Veckans Retrokanon är en återkommande torsdagsföljetong här på Eurogamer, då vi presenterar ett spel vi kanske misstänker att du glömt men som på sin tid var riktigt bra. Veckans Retrokalkon är ett spel inom samma genre, fast denna titel får mer än gärna glömmas bort i all evighet.

Tanken är att spelen ska hänga ihop någorlunda rent genremässigt och presentera det bästa och det sämsta från en tid som flytt. Spelen vi kollar på kommer företrädesvis från C64, A500, Atari, NES, SNES, Saturn, Dreamcast, SEGA Master System och SEGA Mega Drive och ska ha rätt många år på nacken. Call of Duty: Modern Warfare duger alltså inte.

Veckans Retrokanon: Silent Service (C64, 1985)

Oh nej, inte Micke och hans simulatorer igen!

Visst är det så - och jag kommer dragandes med ännu ett gammalt simulatorspel. Även denna gång en titel från Sid Meier och de andra personliga husgudarna på MicroProse; ubåtsspelet Silent Service.

Innan Silent Service gavs ut år 1985 var ubåtsspelen mer actionbetonade arkadspel i 2D i vilka du sköt på dina fiender rakt underifrån samt försökte undvika sjunkbomber. Men det dög så klart inte för simulatorproffsen som jobbade för MicroProse.

Filmen Das Boot hade några år tidigare gett klaustrofobin ett ansikte och Tom Clancy hade precis gett ut boken The Hunt for Red October, ubåtar var i ropet.

I spelet tar du rollen som en ubåtskapten i amerikanska Stilla havsflottan åren efter Japans attack på Pearl Harbor. USA är nu i krig med den uppåtgående solens land och kejsarens krigsmaskin.

1
Ett örlogsfartyg? Eller en jolle? Inte så lätt att se från däck alla gånger.

Som ubåtskapten är du en viktig kugge och ditt uppdrag är att säkra fortsatt krigslycka genom att slå till mot fiendeflottan och konvojer som fraktar viktigt materiel till de stridande förbanden. Själva patrulleringen sker via en överblickskarta över Stilla havet med omkringliggande länder.

När du väl stöter på fienden är det dags för lite mer handgripliga metoder. Manövrera din båt så att du hamnar i fördelaktiga positioner, upp med periskopet och leta rätt på de mål du vill slå ut. Vill du inte använda torpeder kan du även använda däckkanonen. Se bara upp för ubåtsjägarna som ofta följer med konvojerna.

Vill du göra det hela lite svårare kan du slå till kvällstid eller spela under tidigare delen av kriget då ubåtstekniken inte var förfinad (eller varför inte slamra med byttor och kastruller under tyst skepp? /red.anm.). Spelet kanske inte är snyggt men det satte standarden för hur ubåtsspel ska se ut.


Veckans Retrokalkon: The Hunt for Red October (C64, 1990)

I samband med filmatiseringen av Tom Clancys The Hunt for Red October lanserades även ett actionspel som bryter ut enskilda scener från filmen och gör dem till nivåer i spelet. Jag pratar alltså inte om spelet som baserar sig på boken som gavs ut några år tidigare.

2
Inte helt olikt Steel Diver till 3DS...

I spelet från 1990 får du leda Jack Ryan genom fem olika scener, löst baserade på filmen. Merparten består av skrattretande shoot 'em up-nivåer med allt vad det innebär, med fiender på löpande band och power-ups - ingen tung simulator här inte.

Mitt i detta elände finns det några korta minispel insprängda för att följa handlingen i filmen. Turligt nog är det hela över på mindre än 20 minuter. För den som vill få sig ett gott skratt kan jag tipsa om denna genomspelning av Amiga-versionen.

Sometimes we include links to online retail stores. If you click on one and make a purchase we may receive a small commission. For more information, go here.

Jump to comments (1)

About the author

Mikael Åkesson

Mikael Åkesson

Artikelredaktör

Prylnörd som spelat tv- och datorspel sedan början av 80-talet. Har en förkärlek till spel med mycket smyg- och stealth-inslag och håller Thief II som höjdpunkten i genren och ett av de bästa spelen genom tiderna.